Vizite de documentare la obiective industriale din Regiunea Centru, pentru dezvoltarea inteligentă a industriilor performante. Este vorba și despre SIBIU!      

 

 

In cea de-a treia zi a targurilor internationale ”Aerospace & Automotive Meetings Romania”, organizate la ROMEXPO Bucuresti de Advanced Business Events, ADR Centru a pregatit, pentru prima data in cadrul unui astfel de eveniment derulat in Romania, cateva vizite de documentare si informare a participantilor la targ, in Regiunea Centru, la companii din judetele Alba, Brasov si Sibiu, care activeaza in cele doua domenii.

Vizitele au avut loc la firmele Star Assembly din Sebes-Alba, la Airbus Helicopters Romania, din Ghimbav-Brasov, precum si la Compa SA din Sibiu. In total, peste 60 de participanti, oameni de afaceri straini, reprezentanti ai administratiei publice locale si reprezentanti ai companiilor gazda au participat la aceste vizite, organizate pentru a sublinia oportunitatile de dezvoltare inteligenta in Regiunea Centru.

Demn de stiut, Regiunea Centru a fost singura regiune din Romania care s-a prezentat distinct in cadrul Conferintei de deschidere a evenimentelor de la Bucuresti. ADR Centru, prin reprezentantii sai, a insistat asupra industriilor Aeronautice si Automotive regionale, inclusiv din perspectiva specializarii inteligente, precum si in prezentarea avantajelor Regiunii Centru ca destinatie de investitii. Evenimentele derulate ulterior, timp de doua zile, au avut ca obiectiv oferirea de oportunitati de networking pentru operatorii industriali, facilitarea dezvoltarii lanturilor de furnizori, deschiderea de noi posibilitati de colaborare intre operatorii economici nationali si companiile globale, precum si atragerea de investitii in Romania. In acest context, in cursul zilei de ieri, ADR Centru a prezentat reprezentantilor celor peste 140 de companii participante oportunitatile regionale sectoriale.

Asa cum se arata intr-un comunicat oficial, concentrandu-se pe elementele care ii confera unei regiuni cel mai mare potential competitiv, specializarea inteligenta contribuie la pozitionarea mai buna a Regiunii Centru pe piete specifice la nivel global. Pentru a atrage investitii private este important sa fie creata o marca a expertizei regiunii, intr-un sector de cunoastere specific. Industriile din domeniul auto si aero-spatial pot sa ofere sprijin concret si integrat, pentru a contribui la consolidarea respectivei specializari. Acest concept este extrem de important in contextul in care un procent important al finantarilor europene in actuala perioada si, cel mai probabil, in viitoarea perioada de programare, 2020-2027, va fi axat pe valorificarea competitivitatii locale si regionale. In cadrul POR 2014-2020, Axa prioritara 1 finanteaza proiectele de specializare inteligenta, pe baza Documentului Cadru pentru Strategia de Cercetare si Inovare Regionala pentru Specializare Inteligenta. Pentru a asigura transferul tehnologic dinspre partenerii economici externi, ADR Centru a organizat aceste vizite de documentare in Regiunea Centru, in domeniile industriale in care economia locala exceleaza.

Prezenta semnificativa a companiilor regionale la evenimentele ”Aerospace & Automotive Meetings Romania” a facut ca Regiunea Centru sa devina unul din punctele de interes ale editiei din acest an. Acest aspect este cu atat mai semnificativ, cu cat Industria Automotive si Industria Aeronautica sunt cuprinse ca domenii de excelenta in Strategia de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru, a carei implementare depinde, in mare masura, de capacitatea de implicare a operatorilor economici.

Joi, 15 februarie, 16 reprezentanti ai firmelor din domeniul aerospatial au vizitat Airbus Helicopters Romania, din Ghimbav-Brasov, eveniment la care au participat si reprezentanti ai administratiei publice locale, din cadrul Consiliului Judetean Brasov, din partea Camerei de Comert si Industrie brasovene si de la Primaria Ghimbav. In paralel, la Sebes, s-au reunit 27 de reprezentanti ai firmelor participante la ”Automotive Meetings Romania – Manufacturing & Aftermarket”, care au avut o intrevedere de lucru cu conducerea ADR Centru si a Consiliului Judetean Alba, alaturi de Primaria Sebes. Ulterior, delegatia de investitori s-a impartit in grupuri de interes, care au vizitat, pe de o parte, firma Compa Sibiu, participanta la targul ”Automotive Meetings” de la Bucuresti si, pe de alta parte, compania Star Assembly Sebes, al carei manager general, Falk Pruscha, a intampinat oaspetii si a prezentat aceasta investitie de renume din Regiunea Centru si din Romania.

  ”A fost prezentata actuala situatie a conectivitatii regiunii cu estul si vestul Europei, precum si modul cum aceasta va evolua dupa finalizarea investitiilor in derulare pe diferite programe, in special dupa realizarea de autostrazi, a soselelor interegionale si a cailor ferate de mare viteza. Din acest punct de vedere, dupa anul 2020, Regiunea Centru va fi printre putinele din Romania care va avea o conexiune foarte buna la nivel european, prin mai multe sisteme de transport. In acest context, am prezentat participantilor la vizitele de documentare in Regiunea noastra posibilitatile de sustinere a intereselor regionale si prioritizarea finantarilor pentru investitii de mare anvergura. Ne referim la crearea unor centre de transfer intermodal in Regiunea Centru, la Coslariu-Alba, la Feldioara-Brasov si la Targu Mures, dar si la realizarea unui nou aeroport la Brasov, precum si pentru continuarea investitiilor la aeroporturile din Sibiu si Targu Mures. In contextul cresterii competitivitatii regionale, interlocutorii au considerat importanta aceasta vizita in Regiunea Centru si astfel am valorificat colaborarea noastra cu firma franceza care a organizat la Bucuresti un evenimentelor de business de inalta tinuta”  pe care le organizeaza. La nivelul Regiunii Centru, domeniile din industriile de aeronautica si automotive fac parte din Strategia de Specializare Inteligenta regionala, ca si componente referitoare la industriile cu cel mai mare avant din ultima perioada. Firmele de la noi exceleaza chiar la nivel european in aceste domenii, iar in regiune s-au stabilit in ultimii ani multi investitori straini care au dezvoltat afaceri relevante pentru aceste industrii. De altfel, in Romania,sectorul auto are o contributie foarte importanta la echilibrarea schimburilor comerciale cu statele europene, balanta exporturilor inregistrand an de an valori semnificative la nivel national. Strategia noastra raspunde nevoii de a fundamenta mai bine investitiile in cercetare, dezvoltare si inovare realizate prin politica de coeziune a UE. Obiectivul nostru este de a utiliza orice parghii pentru ca industria regionala si fondurile structurale alocate prin programul REGIO 2014-2020 sa fie complementare in procesul de dezvoltare regionala”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

 

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org