ȘI BĂTRÂNII SUNT AI NOȘTRI!...

Fă Rai din ce ai. Fă pâine din inima ta și dă-o celor înfometați... Nu sunt acestea doar vorbe. Și atunci când sunt fapte, fac lumea mai frumoasă...

 

Diseminarea activităților din cadrul Proiectului social județean Și bătrânii sunt ai noștri, proiect derulat în perioada decembrie 2016-februarie 2017, a adus în prim-plan, accentuând, un adevăr incontestabil al zilelor noastre și anume acela că tinerii și vârstnicii sunt inseparabili, că unii fără ceilalți nu pot cu adevărat supraviețui, și mai ales sufletește, societății contemporane.

ȘI BĂTRÂNII SUNT AI NOȘTRI- un proiect de anvergură județeană (inclus în Calendarul Activităților Educative Județene, Lit.B, poz.19, având drept scop creșterea gradului de conștientizare și responsabilizare a elevilor cu privire la drepturile și nevoile persoanelor vârstnice, prin promovarea voluntariatului și a acțiunilor caritabile), aflat la cea de a doua ediție, inițiat și coordonat de Colegiul Economic George Barițiu Sibiu, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu (reprezentat prin Inspector pentru activități educative, prof. MUNTEAN Daniela), cu Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga” (prof.coordonator Neagu Măriuca), Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu” (prof.coordonator Dragoie Mihaela), Colegiul Național ”Octavian Goga” (prof.-coordonatori Jinariu Carmen și Vidrighin Ioana), Liceul Teoretic ”Constantin Noica” (prof.coordonator Bratu Dana), Colegiul Național Pedagogic ”Andrei Șaguna” (prof.coordonator Filip Mihaela), Parohia Hipodrom VI (Preot paroh Neagu Nicolae), Parohia Mihai Viteazu I (Preot paroh Băcilă Achim), Parohia Mihai Viteazu II (Preot paroh Bobeş Nicolae), Parohia Mihai Viteazu III (Preot paroh Husarciuc Cristinel), Arhiepiscopia Sibiului- Departamentul Social-Filantropic (Pr. Dariciuc Cristian) și Casa de Presă și Editură TRIBUNA (partener media), a reușit să mobilizeze un număr foarte mare de voluntari (elevi și cadre didactice generoase, învățători, profesori-diriginți, profesori colaboratori de proiect, inclusiv din mediul universitar- reprezentat de ULBS prin conf.univ.dr. prof. Ocinic Mirela-Cornelia) care și-au propus să aducă bucurie în sufletele semenilor aflați în diferite nevoi, încălzindu-le inima cu zâmbete, vorbe curate, daruri de suflet în special.

 

Derulat sub genericul Nu poți fi fericit dacă nu îl faci pe altul fericit și plecând de la premisaDumnezeu nu vrea de la noi decât ceea ce poate fiecare, după cum atât de frumos puncta, încă de la prima ediție, părintele paroh Neagu Nicolae, proiectul educativ a numărat printre obiective: identificarea nevoilor vârstnicilor din parohiile comunității prin colaborarea cu partenerii educaționali, formarea competențelor de comunicare, cooperare prin actul artistic, dezvoltarea simțului estetic, stimularea creativității elevilor în scopul realizării unor daruri de suflet pentru vârstnicii nevoiași, exersarea abilităților practice în vederea realizării unui meniu destinat exclusiv persoanelor vârstnice participante la proiect, asumarea de responsabilități și implicarea tinerilor voluntari în strângerea, sortarea, ambalarea și transportul donațiilor, dezvoltarea muncii în echipă și a capacității de socializare, de înțelegere a nevoilor semenilor pentru toți participanții la activitatea principală de tip filantropic.

 

Astfel, preț de câteva săptămâni, egoismul a fost scos din dicționar în școlile amintite, timp în care s-a derulat campania propriu-zisă, cuprinzând următoarele tipuri de activități: realizarea darurilor de suflet (pachete cu alimente, însoțite de materiale grafice cu puternic impact vizual și emoțional), Atelierul de lucru Bucătărie creativă- meniu din suflet pentru suflete(în timpul desfășurării căruia reprezentanți ai elevilor din cele 6 unități școlare au fost inițiați în tainele artei culinare, sub directa coordonare a domnului profesor de instruire practică Marcu Alexandru de la CEGB și în prezența elevilor de la Specializarea Alimentație publică, respectiv a prof. Bunescu Marius), activitatea principală de proiect DAR din Dar! (derulată în Biserica de pe Str. Plugarilor și constând în înmânarea pachetelor persoanelor nevoiașe, lecturarea, de către elevii școlilor partenere, a celor mai relevante eseuri tematice valorificând experienţa personală cu privire la relaţia dintre bunici și nepoţi, coordonate de doamnele profesor Laura Cruceat- coordonator de proiect, Gruia Floretina, Stanciu Cristina, Bădea Claudia de la CEGB, Dir. prof. Virca Camelia de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga”, Dragoe Mihaela de la Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu”, Petrina Dobrotă de la Liceul Teoretic ”Constantin Noica”, Vidrighin Ioana de la Colegiul Național ”Octavian Goga” și Mihaela Filip de la Colegiul Național Pedagogic ”Andrei Șaguna”, programul sugestiv intitulat Pe vremea mea..., în timpul căruia bunici participante la activitate au împărtășit celor prezenți din bogata experiență de viață acumulată în timp, gânduri înțelepte și sfaturi de folos) și, nu în ultimul rând, implicarea elevilor voluntari în servirea persoanelor vârstnice cu preparatele alimentare realizate de ei în cadrul Atelierului de lucru, ulterior cu gogoși, vin fiert și ceai oferite de gazde, respectiv cu fructe și produse de patiserie oferite, prin intermediul sponsorilor, de Școala Gimnazială Nicolae Iorga și cu implicarea deosebită a Conducerii instituției (la un pahar de vorbă alături de copii, în spațiul special amenajat în curtea bisericii Sf. Mina).

 

În cadrul campaniei care a implicat peste 120 de cadre didactice, 100 de clase de elevi, peste 300 de elevi voluntari, 20 de colaboratori s-a strâns și ajutor financiar în valoare de cca 2000 lei, distribuit unităților școlare implicate în proiect, pentru a fi predat, pe bază de Proces-verbal, unui număr de 22 de persoane vârstnice aflate în mari nevoi, nedeplasabile.

Elevii voluntari din cele șase unităţi de învățământ, sub directa coordonare a profesorilor, s-au implicat exemplar în acţiunea umanitară, monitorizând atent donaţiile de la elevi/ cadre didactice/ profesori-diriginţi/ personal administrativ, colaboratori, pe bază de tabele cu semnături, realizând ulterior pachete cu alimente şi alte ajutoare în valoare de 50-70 lei pachetul, conţinând salam, brânză, cașcaval, conserve de carne, fasole, peşte, ciuperci, pate, margarină, mălai, făină, gris, orez, tăiţei, macaroane, ulei, zahăr, ceai, cafea, lapte, mere, banane, portocale, kiwi, biscuiţi, napolitane, pişcoturi, cornuleţe, bomboane, ciocolate, miere, borcane cu gem, compoturi ananas, cozonac.

 

Așadar, cele 196 de pachete cu alimente au fost distribuite celor 101 de persoane vârstnice (singure, bolnave şi/sau neajutorate- imobilizate, greu deplasabile, aflate în imposibilitatea de a-şi asigura un trai decent, abandonate, defavorizate, cu probleme financiare grave sau lipsite de orice sprijin familial-) după cum urmează: 123 de pachete în biserică, la 61 de bătrâni, 23 de pachete în biserică la 15 bătrâni (listă suplimentară), 50 de pachete au fost repartizate școlilor implicate în proiect pentru a fi transportate la domiciliul persoanelor vârstnice nedeplasabile.

 

Prezent la activitate, Preot DARICIUC CRISTIAN a mulțumit, în numele Înalt Preasfințitului Mitropolit Laurențiu Streza și al Departamentului de Tineret Social-Filantropic al Arhiepiscopiei Sibiului pe care îl coordonează, pentru inițierea, organizarea și derularea unui astfel de proiect filantropic, amintind: Una dintre căile prin care noi putem să ajungem la Hristos este să îl ajutăm pe semenul nostru, căci Hristos se identifică cu fiecare semen, iar milostenia este unul dintre criteriile Judecății de Apoi, conform Sfintei Evanghelii, înmulțind astfel dragostea de oameni pe care am primit-o de la Dumnezeu. Felicitări tuturor, bucurie în suflet, multă sănătate și să-i pomeniți, dragi bunici, în rugăciunile voastre, pe acești tineri minunați și pe dascălii lor”.

Doamna Gabriela, una dintre bunicile prezente la activitatea din biserică, a luat cuvântul în cadrul programului sugestiv intitulat Pe vremea mea, confesându-se în fața celor prezenți: „Bunica mea m-a dus la biserică încă de mică; m-a învățat cum să îmi fac semnul crucii- mi-a luat cu mâna ei mânuța mea, mi-a adunat cele trei degete și pe celelalte două mi le-a strâns în podul palmei- și mi-a spus cum să mă rog. Săptămânal, îmbrăcam hainele curate de duminică, ne așezam la masă, iar bunica ne dădea sfaturi înțelepte. Odată mi-a zis: <<Dacă vezi fie și o ață pe jos, să nu o iei, căci nu e ața ta și cineva plânge după ea>>. Și părinții mei au fost crescuți tot de bunicii lor și ne-au insuflat, la rândul lor, valorile vieții. Pentru aceasta îi respect și iubesc enorm”.

În cuvântul său, Teodora Vidrighin, profesor de Limba română la Colegiul Economic ”George Barițiu” și unul dintre coordonatorii acestui proiect a mărturisit, printre altele, privind chipurile celor prezenți: Dragi bunice și bunici, pe un timp geros, ne-ați încălzit sufletele azi, 26 ianuarie 2017, cu și prin prezența dumneavoastră. Mai mult, ne-ați dat o frumoasă lecție de viață, întrucât, printr-o strângere caldă de mână ați reușit să ne încălziți și inima, să ne înmulțiți și accelerați bătăile inimii- cel puțin un motiv pentru a îndrăzni să spunem că cine afirmă că nu are un bunic sau o bunică, de fapt nu a fost copil toată viața.”

În intervenţia sa, iniţiatorul şi coordonatorul proiectului, prof. STĂNESE CARMEN, a transmis sincere mulţumiri conducerilor unităţilor şcolare implicate în proiect, Echipei de proiect (motor și catalizator al proiectului umanitar), sponsorilor (Firme de transport, Restaurantele Panoramic și Ibis etc.), reprezentanţilor parohiilor, consilierilor parohiali, reprezentanților comunității locale şi tuturor elevilor pentru că „am învăţat împreună să construim iubire, să creăm o stare de spirit deosebită în şcolile noastre şi să o hrănim cu entuziasmul elevilor voluntari, într-un proiect care ne reuneşte, pe toţi, și în biserică (...) în faţa unei Minuni: Biserica, al cărei ocrotitor este Sf. Mare Mucenic Mina, ridicată într-un timp record, ne oferă căldură, ne primeşte cu dragoste, ne întăreşte în credinţă”. „Tot Minune, a subliniat prof. Stănese Carmen, este şi rămâne şi faptul că, sub ochii noştri, s-a construit un Munte de donaţii, din Iubire pentru aproapele nostru, munte care însă nu s-ar fi înălţat îndeosebi fără jertfelnicia părintelui paroh NEAGU NICOLAE (Parohia Hipodrom VI) şi a doamnei preotese prof. MĂRIUCA NEAGU, cei care rămân o predică vie pentru noi toţi. Totodată, eforturile noastre nu ar fi fost încununate de succes fără implicarea deosebită și meritorie a preoților parohi care au identificat nevoile persoanelor vârstnice din parohiile pe care le păstoresc. Suntem datori să ne amintim neîncetat de cei vârstnici, în nevoi, să îi căutăm, să îi ascultăm, să le acordăm din timpul nostru, pentru că merită cu prisosință: Și bătrânii sunt ai noștri!...”.

Prezentatoarea activității principale de proiect, eleva Molfa Mădălina Gabriela, de la CEGB (clasa a XI-a), ea însăși crescută de bunici (în contextul în care părinții muncesc de ani foarte buni de zile în străinătate pentru a asigura membrilor familiei un trai decent), nădăjduiește ca activitățile proiectului să se imprime în memoria afectivă a fiecăruia dintre participanți, în timp ce, spre exemplu, Gâță Răzvan, din clasa a IX-a I de la CNOG se numără printre cei pentru care participarea, în calitate de voluntar la un astfel de proiect, ”a reprezentat o experiență de neuitat în special pentru că ne-a ajutat pe noi, tinerii, să descoperim și alte povești de viață, emoționante și, mai ales, să înțelegem adevăratul sens al cuvintelor ajutor și întrajutorare.

Esențializând, proiectul- care se înscrie și în Strategia Națională de Acțiune Umanitară (SNAC), coordonată de Ministerul Educației Naționale- rămâne un exemplu autentic de bună practică, promovând altruismul și acceptarea reciprocă între generații, semănând și culegând stropi de aleasă prețuire în sufletele aproapelui nostru.

 

*Articol realizat cu sprijinul prof. Teodora VIDRIGHIN.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

loading...

 

ziare ziare.org