“Dizabilitatea devine abilitate”: 3 decembrie, ZIUA INTERNAŢIONALĂ A PERSOANELOR CU DIZABILITĂŢI. 15.875 de persoane cu dizabilități, în evidențele DGASPC Sibiu

O zi de început de iarnă. O zi, poate, de spus povești sau... de căutat cadouri pentru sărbătorile ce au să vină. Și poate că... prea iute, prea adesea uităm că întotdeauna, cu orice ocazie, cel mai frumos cadou e inima. Pentru că, vorba-aceea, spunem răspicat și tare că suntem OAMENI. Atunci, hai să ne uităm și către ei, cei care poate nu vor putea dansa în jurul bradului sau nu-i cunosc strălucirea feeeric încărcate de globuri ce nouă, celorlalți, ne țin copilăria aroape, ori poate sunt țintuiție pe viață în scaunul cu rotile sau nu cunosc muzica faină a colindelor pentr că nu aud... 3 DECEMBRIE este Ziua dedicată PERSOANELOR CU DIZABILITĂŢI. 

 

În 1992, Adunarea Generală a ONU a stabilit că data de 3 decembrie să fie considerată ZIUA INTERNAŢIONALĂ A PERSOANELOR CU DIZABILITĂŢI. În acest context, s-a făcut apel la statele membre să marcheze această zi, cu scopul sensibilizării opiniei publice în a înţelege problematica cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi, având ca obiectiv promovarea şi mobilizarea susţinerii demnităţii, drepturilor şi bunăstării acestor persoane, dar şi cel de a combate discriminarea acestora.

Ca în fiecare an, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu, prin Serviciul de Evaluare Complexă a Copilului, face în așa fel încât aduce multe clipe de bucurie şi zâmbete pe chipurile copiiilor aflaţi în îngrijirea centrelor rezidenţiale din subordine. 

Astfel, luni 4 decembrie 2017, 75 de beneficiari şi 20 de însoţitori ai acestora vor avea ocazia să viziteze şi să exploreze Grădina Zoologică din Sibiu. Grădina se întinde pe o suprafaţă de peste 20 de hectare şi adăposteşte 268 de animale şi păsări, din 63 de specii: maimuţe, urşi, lupi albi şi iberici, tigri, lei, jaguari, mistreţi, lame, cerbi carpatini, căprioare, bivoli albi, ponei, piton reticulat, crocodil, fazani, papagali, păuni si porumbei. Mai mult, la finalul vizitei, fiecare beneficiar va primi cîte o pungă de dulciuri din partea SC Amylon SRL Sibiu.

Totodată, centrele rezidentiale pentru adulţii cu dizabilităţi din structura DGASPC Sibiu, vor îmbrăca negreşit şi ele haine de sărbătoare şi vor organiza în săptămâna 4-8 decembrie 2017, Ziua Porţilor Deschise în cadrul fiecărei instituții.

PRECIZARE: În judeţul Sibiu în evidenţa DGASPC sunt 15.875 de persoane cu dizabilități, dintre care 15.082 de adulţi şi 793 de copii. Din total, 803 persoane sunt instituţionalizate. ( 73 copii și 730 adulţi).

 

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org