Centrul de Primire în Regim de Urgență pentru victimele violenței domestice – CPRU „SF. Ana”, 1 an de existență. Până acum, de serviciile centrului au beneficiat 88 de persoane

VIOLENȚA domestică, ceea ce pare mai degrabă o sintagmă ciudată, făcând referire la VIOLENȚA ÎN FAMILIE, rămâne, din păcate un FENOMEN! Și... pe la noi. Nu degeaba, în urmă cu un an, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu a decis înființarea unui centru specializat de protecție și consiliere în acest sens, iar faptul că pe parcursul unui an numărul beneficiarilor se apropie întrucâtva de... 100 spune multe...

 

Nu, violenței domestice! este proiectul prin care DGASPC Sibiu a înfiinţat un Centru de Primire în Regim de Urgență pentru victimele violenței domestice – CPRU „SF. Ana”.

Pornind de la ideea că violența în familie este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă societatea contemporană, atât la nivel național cât și la nivelul județului Sibiu, DGASPC Sibiu împreună cu Consiliul Judeţean Sibiu au depus Proiectul “Nu, violenței domestice!” şi, din fericire, au și obţinut finanţare prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, având ca prioritate de finanţare sprijinirea reţelei de unităţi în contextul legii privind violența domestica.

Proiectul inaugurat public a cărei finanțare nerambursabilă a fost de 1346560,05 lei din care plătită suma de 1011935,79 lei, a presupus reabilitarea unui imobil în care funcționează Centrul, pus la dispoziție de o primărie din județ, devenită partener în acest proiect.

Centrul are o capacitate de 20 de locuri şi oferă asistenţă familială atât victimei, cât şi minorilor aflaţi în îngrijirea acesteia, găzduire, protecţie împotriva agresorului, îngrijire, hrană, consiliere psiho-socio-juridică, activităţi de grup- socializare, cu scopul combaterii fenomenului de marginalizare sociale.

Așa cum aflăm de la reprezentanții DGASPC Sibiu, de la data de 1 februarie 2017 şi până în prezent, au beneficiat de serviciile sociale oferite în cadrul Centrului un număr de 88 de persoane, dintre care 21 adulţi şi 67 de copii- cu vârste cuprinse între 8 luni şi 16 ani. Demn de precizat, dintr-un total de 21 de cazuri, 6 beneficiare împreună cu copiii aflaţi în întreţinerea acestora s-au întors acasă la agresor, 3 beneficiare s-au întors acasă după evacuarea agresorului din locuinţă, ca urmare a obţinerii ordinului de protecţie, 7 beneficiare au fost integrate la familia extinsă şi 3 beneficiare au fost integrate în comunitate, într-o locuinţă cu chirie.

În momentul de faţă în Centrul de Primire în Regim de Urgență pentru victimele violenței domestice – CPRU „SF. Ana” sunt găzduite 10 persoane (2 mame cu 8 copii), fapt ce reconfirmă, din păcate, faptul că... violența în familie continuă să fie un fenomen...

 

***„Un an de funcţionare înseamnă atât de puţin în termeni temporali şi privind retrospectiv apreciez că acest proiect a beneficiat de cea mai mare mediatizare decât oricare alt proiect al instituţiei, iar raţiunea pentru aceasta este una singură: pentru a schimba percepţii şi stereotipii, este nevoie de determinare şi perseverenţă!

În acest prim an de funcţionare, am constatat că beneficiarele Centrului sunt în primul rând victimele comunităţii noastre, care este tolerantă şi permisivă cu flagelul violenţei domestice, pe care-l compar cu un iceberg al cărui dimensiune şi adâncime reală nu ne este cunoscută.

Centrul de Primire în Regim de Urgență pentru victimele violenței domestice – CPRU „SF. Ana” reprezintă colacul de salvare al acestor victime şi mi-aş dori, ca prin implicarea tuturor în prevenirea şi combaterea violenţei, să devenim judeţul care încurajează egalitatea de drept şi de fapt între femei şi bărbaţi, şi care afirmă răspicat un : NU VIOLENŢEI!”, declară directorul general Laura Camelia Vîlsan.

 

*** IMPORTANT: Cazurile de violenţă în familie pot fi reclamate de către victimă, rude, membri ai comunităţii, cât şi de către reprezentanţi ai instituţiilor, în scris la sediul DGASPC Sibiu, str. Mitropoliei nr.2, telefonic la numărul de telefon 0269/232066 sau la telefonul Copilului şi al Familiei 0269/983.

De asemenea, cazurile de violenţă domestică pot fi referite instituţiei noastre şi de către alte autorităţi abilitate (Poliţie, Tribunal, Parchet, Serviciul Public de Asistenţă Socială, etc.).

În judeţul Sibiu, mai există 2 adăposturi destinate victimelor violenţei în familie, care aparţin organizaţiilor neguvernamentale acreditate (unul în municipiul Mediaş şi unul în municipiul Sibiu).

 

 

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org