În județul Sibiu se înregistrează un număr mare al cazurilor de Tuberculoză-MDR (multidrog rezistentă la două importante medicamente de tratament pentru TBC) și Tuberculoză-XDR. Cifrele vorbesc...

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, împreună cu Direcția de Sănătate Publică Sibiu, a organizat joi, 22 martie, o conferință pe tema tuberculozei, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva acestei grave maladii care încă face victime în țara noastră.

 

Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei este sărbătorită anual în 24 martie, în dorința de a atrage atenția opiniei publice cu privire la epidemia globală de tuberculoză (TBC) și eforturile de a elimina această boală.

Data a fost aleasă întrucât marchează momentul din anul 1882, când doctorul Robert Koch a informat oficial comunitatea științifică internațională că a descoperit bacilul TBC, fapt care a contribuit ulterior la diagnosticarea și vindecarea tuberculozei. La momentul anunțului lui Koch, TBC făcea ravagii prin Europa și America, provocând moartea a 1 din 7 oameni.

Pentru România, tuberculoza reprezintă o problemă... cronicizată de sănătate publică: suntem țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe cazuri noi de tuberculoză înregistrate, incidența fiind de 6,5 ori mai mare ca în UE. Comparativ cu restul țării, situația în Sibiu nu este la fel de gravă, judeţul nostru situându-se pe locul 6 în topul judeţelelor cu cea mai scăzută incidenţă.

Dacă în România, în primele 9 luni din anul 2017 s-au înregistrat 9691 de cazuri noi și 1512 recidive, în Sibiu am avut 119 cazuri noi și 20 de recidive la adulți. La copii, situația este și mai bună față de restul țării. Astfel, dacă în primele 9 luni ale anului 2017, la nivel național s-au înregistrat 413 cazuri la îmbolnăvire de tuberculoză la copii, din județul nostru s-a înregistrat un singur caz”, a precizat dr. Lavinia Danciu, medic primar pneumolog, coordonator județean al Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei.

Judeţele cu cea mai mare incidenţă a bolii sunt: Tulcea, Olt, Dolj, Bacău,Vaslui şi Teleorman, iar cele cu cea mai scăzută sunt: Harghita, Braşov, Covasna, Alba, Cluj şi Sibiu.

În schimb, este de luat în seamă că în județul Sibiu se înregistrează un număr mare al cazurilor de Tuberculoză-MDR (multidrog rezistentă la două dintre cele mai importante medicamente de tratament a TBC) și Tuberculoză-XDR (tuberculoză extensiv rezistentă la toate formele de tratament) pe parcursul anului 2017 înregistrându-se 12 astfel de cazuri noi.

Această particularitate ne solicită mai multe resurse financiare. Astfel, în timp ce pentru un pacient cu tuberculoză, costul mediu al tratamentului este de 300 de lei pe caz, pentru un pacient cu TB-MDR este de 8.400 lei pe an”, a relevat dr. Lavinia Danciu.

 

La nivelul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, anul trecut au avut loc investiții majore în infrastructură, pavilionul în care funcționează secția Pneumologie I fiind complet modernizat.

Prin investițiile în infrastructură am reușit să îmbunătățim condițiile hoteliere pentru pacienții noștri, care au o durată mai mare de spitalizare față de alte unități sanitare și am asigurat circuite bine definite la nivelul spitalului, prin separarea într-o aripă izolată a bolnavilor cu tuberculoză MDR și XDR, pentru a nu veni în contact cu celelalte persoane internate. Toate aceste aspecte, alături de o echipă profesionistă de medici contribuie la realizarea unui act medical de calitate, în cadrul spitalului nostru alegând să se trateze bolnavi din toate județele învecinate”, a explicat, în cadrul evenimentului de la Sibiu, Cristian Roman, manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Potrivit statisticilor, în anul 2017, numărul total al externărilor în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu a fost de 2.986 de pacienți (1334 – Secția Pneumologie I, 1315 – Secția Pneumologie II și 337 – Compartimentul de Pneumologie Copii), totalizând 44.342 de zile de spitalizare. Cât privește consultațiile în ambulatoriul integrat al spitalului sibian, media pacienților consultați de un singur medic pe parcursul anului 2017 a fost de 1.732, ceea ce demonstrează gradul de adresabilitate major al populației din județul Sibiu și din județele limitrofe.

 

 

 

 

 

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org