Campanie ”Stop intimidare, start cooperare”. O dată la 4 zile, un minor este trimis în judecată pentru ca a omorât o persoană. Directorul DGASPC Sibiu, un mesaj cutremurător

„Astăzi, am participat în calitate de partener la deschiderea acestei campanii prin care se doreste prevenirea și stoparea fenomenului de bullying în mediul scolar.
Anual, peste 3500 de minori sunt acuzați de comiterea unor infracțiuni.


Zilnic sunt trimiși în judecată: 5 minori pentru furt/ alți 2 pentru că tâlhăresc pe cineva,1 minor pentru că a lovit grav o altă persoană.
O dată la 3 zile, este acuzat un minor care conduce o mașina fără drept, un altul pentru că agreasează sexual pe cineva.
O dată la 4 zile, un minor este trimis în judecată pentru ca a omorât o persoană.

Ce este de făcut? 
Singura soluție reală este PREVENȚIA PRIN EDUCAȚIE!
Copiii au nevoie de educație financiară, sexuală, ecologică, juridică, nutrițională, politică și sportivă. Ei trebuie pregătiți pentru viață nu ptr.examene! ( mai multe pe site-ul www. educatiejuridica.ro)

Nouă, copiilor de ieri, ar trebui să ne pese de copiii de azi, și avem datoria să îi formăm să devină adulții responsabili de mâine. 
Noi, adulții, vrem ca fiecare copil să crească într-o lume sigură, să se simtă protejat acasă, la școală, pe stradă, la evenimente sportive, culturale și oriunde se află. Fiecare copil are dreptul să-și cunoască drepturile dar și obligațiile, iar un prim pas este educația juridică cu ajutorul căreia copiii își însușesc cunoștințe elementare despre lege dobândind abilități practice și își formează o atitudine corectă despre reguli și înțeleg consecința încălcării acestora!

Drept urmare, eu susțin educația juridică în școli și licee și lansez cu această ocazie provocarea de a constitui un grup de specialiști ai instituțiilor partenere format din: polițist, psiholog, jurist, asistent social, mediator, care să aibă întâlniri periodice cu elevii și liceeni noștri, pe baza unor calendare agreate de comun acord cu conducerea unităților de învățământ.
Țin să amintesc că astăzi este ziua Europei, ziua în care celebrăm pacea și unitatea, iar copiii noștri sunt europeni și merită tratați ca atare, dar statisticile privind copiii români mă contrazic și sunt îngrijorătoare:
-sute de copii sunt părăsiți în unități sanitare (în Sibiu, 33 copii în 2017)
-suntem pe primul loc in Europa la nr.de fete sub 15 ani care devin mămici
-din cauza abuzului sau neglijarii peste 43 mii de copii sunt luați de la părinți și sunt dați instituțiilor de protecție, plasament familial sau AMP
-6 din 10 copii au declarat ca sunt loviți în propria familie
-85 mii copii au 1 sau ambii părinți plecați în străinătate (în Sibiu, 1324 copii în trim.I 2018, 1308 în 2017)
Știți că sunt peste 300 de copii în centrele noastre de plasament? Și alți 650 în plasamente familiale și asistență maternală? În total avem 1110 copii cu măsură de protecție specială.
Cred că mulți dintre copii nu știu ce înseamnă un centru de plasament sau ce presupune luarea unei măsuri de protecție specială și vin cu o altă provocare: aceea de a deveni voluntari pentru copiii instituționalizați, ocazie cu care vor putea crea relații de prietenie și se vor putea ajuta reciproc sa-si descopere diferențele, asemănările și potențialul, și apreciez că schimbul de trăiri îi va îmbogăți cu siguranță pe fiecare dintre ei”.

 

Mai mult decât un mesaj, statistici îngrijorătoare, cifre care arată o realitate cumplită. Și nu sunt acestea vorbe mari! Ceea ce aduce în atenție directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu, dna Laura Camelia Vîlsan este un mare semnal de alarmă. Care impune fapte. URGENT.

 

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org