Număr impresionant de cetățeni peste 80 de ani în județul Sibiu. Sunt peste 17.000!

Din datele furnizate de Direcția județeană de Statistică Sibiu (Anuarul Statistic 2017) la nivelul județului Sibiu numărul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani era de 70.358, dintre care 28.566 erau persoane de sex masculin și 41.792 persoane de sex feminin.

 

Demn de remarcat, din totalul de 70.358 de cetățeni, 17.311 erau persoane de peste... 80 de ani. De altfel se cunoaște faptul că în multe dintre satele sibiene sunt persoane care trec bine de 85-90 și chiar... 100 de ani care sunt, fiecare în parte exemple vii pentru comunitate.

  • Îmbătrânirea substanțială a populației este un fenomen apărut ca urmare a reducerii mortalității infantile, controlului asupra bolilor infecțioase și îmbunătățirea sanitației, a standardelor de viață și a nutriției. Aceste schimbări, împreună cu scăderea ratei nașterilor în țările dezvoltate, au ca rezultat o creștere bruscă proporției de persoane vârstnice în populație. Explozia demografică are profunde implicații sociale, economice, de sănătate și politice. Schimbarea în modelul demografic în țările dezvoltate a condus la conceptul de vârsta a treia, perioada atingerii unui potențial după pensionare, urmată de vârsta a patra, perioada dependenței și a bolilor preterminale.
  • Sociologi spun că vârsta înaintată este construită social. Ea este marcată de schimbări în starea de sănătate și în relatiile sociale, iar impactul acestora poate fi influențat de gen, starea de bine fizică și psihică, boală, resursele sociale și economice. Suportul social acordat persoanelor vârstnice influențează sănătatea, fericirea și longevitatea. Vârstnicii cu mai mult suport și interactiune au mai puține nevoi de îngrijiri de sănătate și au mai puțină nevoie de spitalizare. Cei cu mai puțin suport, care tind să fie izolați social, mult mai probabil că trăiesc stereotipul vârstnicului care definește îmbătrânirea ca momentul declinului fizic, mental si social, când oamenii se dezangajează și se retrag din societate şi din viață.

 

Surse foto: Marginimea Sibiului , Pinterest , Tasting Romania

 

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org