Peste 130 de copii cu autism în județul Sibiu. Mesajul impresionant al mămicii unui copil autist. Mesajul directorului DGASPC Sibiu

În județul Sibiu sunt 133 copii cu autism, dintre care 58 în Sibiu, 11 în Mediaș, ceilalți locuind în zone rurale. Demn de luat în seamă, grupa de vârstă 1-14 ani cuprinde peste 100 de copii.

 

Nu avem nevoie de milă! Avem nevoie de respect! Avem nevoie de sprijin și ajutor și de asta avem UCOS. Și tare mult vă mulțumesc pentru tot ce faceți pentru copiii noștri.”, este mesajul impresionant al unei mămici care a avut curajul să vorbească despre experiența ei cu propriul său copil cu autism în cadrul expoziției de fotografie APROAPE. Evenimentul, organizat de către Fundația UCOS cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, a avut ca invitat pe directorul general al DGASPC Sibiu, Laura Camelia Vîlsan.
“Remarcăm faptul că UCOS transmite cu ocazia acestei zile deosebite un mesaj puternic către public și autorități: <Aproape>. <Aproape> înseamnă solidaritate și înțelegerea impactului extraordinar pe care îl are accesul la educație și servicii specializate asupra maximizării potențialului fiecărui copil cu autism.

De luat în seamă, la nivel general, s-a constatat că, din păcate, nu puține familii sunt acelea care refuză să recunoască (or, chiar să conștientizeze) că pruncul are autism sau cine știe ce ale probleme, ceea ce duce, aproape sigur, la bariere în vederea integrării în societate sau în ceea ce privește soluțiile pentru tratament și abordaea unor probleme majore.

"DGASPC Sibiu prin SECC elaborează Planul de recuperare în care sunt precizate terapiile indicate și instituția responsabilă și, din păcate există doar UCOS și cabinetul de terapie TSA cu 8 locuri aflat în subordinea Direcției. Este important să conștientizăm această lipsă de servicii sociale în domeniul TSA iar DGASPC își propune și face deja demersuri pentru înființarea unui nou centru de recuperare pentru acești copii în următorii 2-3 ani.
Pe lângă mesajul al celor de la UCOS aș adauga și eu: <STOP Discriminării copiilor cu autism!>
Mulțumiri speciale doamnei Elena Tudorache, director UCOS, pentru implicarea și dăruirea de care dă dovadă în creșterea calității vieții acestor copii minunați
", transmite directorul DGASPC Siviu, Laura Vîlsan.
Fotografiile expuse caută să împărtășească o perspectivă subiectivă asupra copiilor cu autism prin evidențierea legăturii umane care ne unește dincolo de diferențele de exprimare.
Fotografiile au fost realizate de către Fabrice Droulers-fotograf și regizor.
Expoziția de față face parte dintr-un proiect mai amplu de realizare a unui film documentar. Filmările sunt derulare și au început în 2018 la Sibiu, iar documentarul va spune poveștile părinților, copiilor și ale terapeuților întâlniți la centrul de terapie pentru copiii cu autism Caleidoscop.

Sursa foto: DGASPC Sibiu 

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org