IMPORTANT! Cetățenii județului Sibiu pot scăpa gratuit de deșeurile electrice și electronice

Serviciul Local de Colectare Sibiu (SLC Sibiu) oferă din nou cetățenilor posibilitatea să se debaraseze corect de deșeurile electrice și electronice (DEEE) – aparate electrice și electronice vechi sau defecte, baterii și acumulatori uzați, becuri și neoane arse. 

Cum colectăm DEEE?
Colectarea deşeurilor electrice este un proces simplu și gratuit, atât pentru cetățeni cât și pentru persoanele juridice. Cei care doresc să scape responsabil de deșeurile electrice au următoarele posibilități:

1. Le pot duce și preda la Centrul de colectare al deșeurilor electrice din Sibiu. Acesta este situat pe Strada Henri Coandă nr.69 şi reprezintă o soluţie permanentă pentru sibieniii care vor să renunțe la deșeurile electrice în mod corect, respectând comunitatea din care fac parte, legislația și mediul înconjurător. 

Programul centrului este luni-vineri între orele 9.00-17.00.

2. Pot face o comandă de preluare gratuită a deșeurilor de acasă sau de la locul de muncă 
Printr-o programare la TelVerde 0800 444 800, Serviciul Local de Colectare preia gratuit deșeurile electrice de mari dimensiuni direct de acasă sau de la sediul firmelor și instituțiilor. Persoanelor juridice li se oferă documentele necesare de casare, în conformitate cu legislația în vigoare.

Tot la TelVerde 0800 444 800, cetățenii pot afla informații suplimentare despre colectarea deșeurilor electrice și despre punctele de colectare din localitatea lor unde se colectează deșeuri electrice de mici dimensiuni, becuri și baterii. De asemenea, apelând acest număr gratuit de telefon, pot afla când are loc o acțiune de colectare a DEEE în localitatea lor.

3. Pot urmări calendarul acțiunilor de colectare periodice organizate în județ de autoritățile și partenerii locali.
Pe parcursul acțiunilor de colectare ce au loc periodic, cetățenii din județul Sibiu pot scăpa gratis de deșeurile electrice. Fiecare obiect predat le poate aduce o recompensă pentru gestul lor responsabil față de mediu, respectiv 3 tichete cadou pentru frigidere și combine frigorifice complete, 2 tichete cadou pentru mașini de spălat rufe și vase (automate) complete și un tichet cadou pentru alte deșeuri electrice complete în greutate de minim 20 kg.

În cadrul acestor acțiuni, Asociația Română pentru Reciclare – RoRec susține un demers important de informare și educare a populației, pentru a ajuta oamenii să înțeleagă mai bine de ce este necesar să colectăm selectiv și să trimitem la reciclare deșeurile electrice. Mai multe detalii pe www.rorec.ro

Educația de mediu
Copii, elevi și profesori din grădinițe, școli și licee din județul Sibiu participă, pentru al patrulea an consecutiv, la programul național de educație de mediu Patrula de Reciclare. Echipa sibiană este chiar campioana națională a ultimelor 3 ediții ale programului! Cu ajutorul materialelor educative oferite de Asociația RoRec, copiii din Patrulă înţeleg potențialul de poluare al DEEE, conştientizează faptul că reducerea acestui risc depinde de fiecare dintre noi și devin ambasadorii acestui mesaj ecologic în comunitățile lor. Pe parcursul anului școlar, inițiază, pe plan local, activități creative și de informare prin care mobilizează comunitățile să colecteze responsabil deșeurile de echipamente electrice și electronice pentru a reduce poluarea și pentru a respecta obiectivele cantitative de colectare impuse de normele europene.
Cu ajutorul cetățenilor, firmelor și instituțiilor din județ care se mobilizează să răspundă la mesajul ecologic al patrulei și trimit deșeuri electrice la reciclare, echipa sibiană a ajuns un exemplu la nivel național, iar premiile câștigate contribuie la dotarea școlilor și recompensează copiii și profesorii voluntari. Puteti afla mai multe informații pe www.patruladereciclare.ro

De ce trebuie să colectăm DEEE?
Fenomenul colectării deșeurilor electrice, pe cât ar părea de nou și greu de adaptat specificului țării noastre, este de fapt un proces cu o lungă istorie în timp, la nivel internațional. Mai exact, anul acesta se împlinesc 40 de ani de la prima lege federală adoptată în 1976 în Statele Unite ale Americii, care reglementa eliminarea deșeurilor electrice. În Europa, prima țară care a dezvoltat și implementat un sistem de colectare și reciclare a deșeurilor electrice a fost Elveția, în 1991. În România, obligativitatea colectării deșeurilor electrice a venit o dată cu aderarea la Uniunea Europeană, respectiv în 2007.
Colectarea și reciclarea deșeurilor electrice și legislația specifică au o motivație foarte clară: protecția mediului și a sănătății cetățenilor. Deşeurile electrice au în structura lor componente toxice, care odată ajunse la groapa de gunoi, pe câmp, pe malul apelor sau chiar în spatele casei, poluează solul, aerul sau apa și ne afectează tuturor sănătatea.

Alege și tu să respecți întreaga comunitate din care faci parte și mediul înconjurător – colectează deșeurile electrice! Fii mereu informat, învață despre obligațiile pe care ni le impune legea și despre felul în care te poți feri de amenzi: intră pe www.rorec.rowww.colecteaza.ro și www.facebook.com/asociatiarorec sau www.facebook.com/patruladereciclare

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

loading...

 

ziare ziare.org