AMENZI și DOSAR PENAL pentru tăieri din zona Vidraru – Făgăraș. Sesizarea a fost făcută de un turist prin www.salvezpadurea.ro. AFLĂ CE AMENZI S-AU DAT!

 

Pădurea nu e numai un bun... verde-viu, perfect pentru arătat turiștilor și pentru fotografii și amintiri. Pădurea e VIAȚĂ. Pădurea e acea coloană vertebrală pe care o mutilăm cu bună știință și, chiar dacă mulți dintre noi încearcă să o salveze și prea mulți care... îi fac rău. Totuși, se întâmplă și lucruri, fapte care, prin natura lor... pot trezi conștiințe.

 

Pretinsa diminuare a fenomenului tăierilor ilegale se vede doar din birou. În teren tăierile ilegale afectează suprafețe mari și produc inclusiv distrugerea ultimelor păduri virgine ale Europei.

Ei bine, iată că Un turist... a îndrăznit și a semnalat cu ajutorul www.salvezpadurea.ro posibile tăieri ilegale în zona lacului Vidraru, în bazinul râului Cumpăna, iar acestea au fost confirmate în teren de Garda Forestieră Ploiești [1]. Ca urmare au fost aplicate două sancțiuni contravenționale în cuantum de 12 000 lei și va fi deschis un dosar penal pentru tăierea ilegală de arbori.

Greenpeace România a organizat anul trecut o tabără timp de o lună în aceeași zonă a lacului Vidraru, unde, alături de voluntari din 14 țări, a documentat distrugerea a 38,3% din pădurile virgine din bazinele râurilor Cumpăna și Cumpănița [2]. În ultimii zece ani, doar în aceste două văi care înainte adăposteau 2.575 hectare de păduri virgine, au fost distruse 985 de hectare.

 

***Pentru 845 de hectare de păduri virgine din Munții Făgăraș Greenpeace România a realizat studii pentru includerea în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine [3]. Greenpeace cere în continuare Ministrului Apelor și Pădurilor din România să aplice de urgență  moratoriul instituit prin lege asupra oricărei forme de intervenție în pădurile care încă se pot califica pentru a fi incluse în Catalog.

Eforturile din teren ale Gărzilor Forestiere și ale tuturor instituțiilor de control, dar și acelea ale voluntarilor pentru protejarea pădurilor trebuie susținute de o legislație eficientă. Astăzi se dezbate în comisiile parlamentare legea privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice”, adaugă Valentin Sălăgeanu, coordonatorul campaniei de păduri și biodiversitate în cadrul Greenpeace România. Până acum 3.700 de persoane au trimis un mesaj prin care le cerem să pedepsească în continuare aspru tăierile ilegale.

 

Adevărul este că, pentru a ne proteja pădurile este foarte important ca fiecare dintre noi să contribuie și să se implice, fie prin semnalarea unor tăieri de arbori suspecte de a fi ilegale pe www.salvezpadurea.ro, fie prin folosirea aplicației pentru mobil Inspectorul Pădurii.

Platforma www.salvezpadurea.ro conține un ghid pentru identificarea posibilelor tăieri ilegale și un formular simplu de completat pentru trimiterea de sesizări. Echipa Greenpeace România se asigură că acestea ajung la autoritățile relevante și că sunt soluționate.

 

[1] http://www.salvezpadurea.ro/sesizare/98

[2] http://www.greenpeace.org/romania/ReSizes/OriginalWatermarked/Global/romania/paduri/tabara/harti/areale_degradate.jpg

[3] http://www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/paduri/tabara/tabara-padurii-la-final/

 

 

 

sursa foto: Epoch Times Romania

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

loading...

Adaugă comentariu

Postati comentarii la subiect. Evitati cuvintele neconforme/vulgare, mesajele violente/rasiste/xenofobe, acuzatiile neargumentate si atacurile obsesive la persoana.


Codul de securitate
Actualizează

 

ziare ziare.org