OMUL ĂSTA ȘI PRIETENII LUI VOR SĂ SALVEZE MUNȚII! Gheorghe Mirea, sibianul care face curat în munți! O LECȚIE MUSAI DE URMAT!

Munții noștri... aur poartă... și peisaje ca în rai, de vrăjesc turiștii din lumea întreagă. Din nefericire, însă, adesea (prea adesea!), zone întregi, poiene, cărări care te-ar duce cu gândul al poezii și feerie sunt căptușite nedrept cu munți de gunoaie și oameni de-aici și de aiurea care au uitat demult ce e bunul simț, comportamentul civilizat și normele care pot menține mediul curat. De cele mai multe ori, noi, la rândul nostru, vedem, fotografiem, comentăm, povestim și încercăm măcar noi să ne comportăm civilizat. Și atât. Nu ne implicăm mai mult... pentru că spunem că nu ne putem pune cu o mare de oameni, că n-avem atât de multă vreme ca să-i educăm din mers pe alți, sau pur și simplu nu vdem sau... nu vrem să vedem, sau suntem prea comozi ca să ne implicăm. Și, totuși...

 

Și, totuși, există și oameni-lecții, oameni minunați care fac lucruri ce ar merita ajutorul și lauda noastră, oameni care fac cât un oraș de autorități și legi și ale căror fapte uimesc, bucură și schimbă lucrurile în bine!

Domnul Gheorghe Mirea e unul dintre aceștia. Dintre acești puțini... oameni faini. Un sibian de să-l iei și să-l pui la inimă și mai ales să- iei urma... Domnul Gheorghe Mirea este de ceva vreme sufletul asociației ECO Drumeții Montane, un organism non-guvrnamental cu scopuri nobile care activează de un an și are proiecte și țeluri care, la un moment dat, dacă toți am pune umărul, ar putea salva nu doar munții Sibiului- Cindrelul și Făgărașii, ci toți munții noștri purtători de... rai...

Gheorghe Mirea face tot ce face cu sufletul. Cu familia, cu forțele și ideile proprii, cu mâinile sale neobosite care adună munți de gunoaie din fiece excursie, care vrea și poate să refacă marcaje și să redea munților imaginea lor reală, de poveste, neschimonosită de resturi și urme de vandalism. Dumnealui și cu o mână de alți munțomani învederați, sunt Voluntari în Carpații României și au, cum spuneam, țeluri mari, dublate de o voință de fier. În ciuda birocrației bolnăvicioase, în ciuda invidiei, în ciuda piedicilor specifice societății românești. Domnul Gheorghe Mirea cară cu mașina proprie saci întregi de gunoaie și încearcă, împreună cu cei care i s-au alăturat să facă ceva bun pentru SALVAREA MUNȚILOR și, de ce nu, pentru educarea celor care iau sau vor să ia drumul prin înălțimi- pentru siguranța lor, pentru ca totul să fie frumos, liniștit și curat.

Și-a ales chiar și un motto grăitor: Suține forma pur sălbtică și nealterată a naturii. Un îndemn care merită auzit și.. însușit.

 

Noi nu facem nimic de fală...

Așa își începe mărturisirea domnul Gheorghe Mirea povestea. „Vrem să facem lucruri bune. Voluntar nu înseamnă gunoier. Voluntar înseamnă să faci lucruri frumoase, pe care ceilalți să le înțeleagă, să le perceapă și, la un moment dat, noi să nu mai fim nevoiți să strângem după alții. De darul naturii trebuie să ne bucurăm cu toții. Dra e nevoie de implicare, de spirit civic, de prietenie, de educație, de înțelegere. Noi nu venim cu măsuri coercitive, nu ne propunem să urmărim turiștii. Pur și simplu pe unde călătorim, facem curat. Mulți spun așa: „dar nu mai bine trageți un semnal să se pună coșuri, ghene de gunoi, că uite, d-asta e mizerie pe munte, că n-ai un coș de gunoi”. Nu!!! Stați așa! Pe munte, hăt, sus, prin goluri alpine, în poiene, pe trasee, n-au ce căuta coșurile de gunoi!!! ai mâncat, ai băut ceva dintr-o doză, iei ambalajele, resturile le pui într-un sac și le cari jos, acolo unde vei găsi un coș de gunoi sau la tine acasă, unde sigur ai coș de gunoi și poți arunca. Și nu lași mizeria aiurea, pe unde te duci. De ce să împânzim munții cu ghene, să stricăm peisajul să rănim natura și să atragem, astfel, sălbătociunile să răscolească prin gunoaie?! Cum spuneam, e nevoie și de foarte, foarte multă educație și corectitudine. Dar cu 10, 100 de oamnei nu poți face mare lucru. Ceea ce facem noi, ceea ce vrem să facem are nevoie de mulți oameni, de... toți, la urma urmei. Nu facem nimic penru bani, ca să ne facem vreo reclamă. Pur și simplu ne doare sufletul, nu vrem să lăsăm ca unii să distrugă ceea ce avem noi mai frumos.

Sigur e nevoie de multe lucruri, dar cred că până la urmă... vom reuși. Uite, poate din donații, din bunăvoință, am putea face rost de o remorcă. Ne-ar ajuta enorm pentru căratul sacilor de gunoaie. Momentan car toată mizeria pe care o adunăm cu mașina personală. Plec în drumeție și când mă întorc, vin plin cu saci de gunoaie. O remorcă ne-ar fi demare folos. Sigur, aș înregistra-o pe numele asociației, nu al meu. Repet, ceea ce fac, ceea ce îmi propun este pentru binele comunității. Avem o țară prea frumoasă, avem cea mai frumoasă țară și merită să ne implicăm, să facem ceva concret să o salvăm, să rămână pururi minunată. Nu credeți?!”

Când stai de vorbă cu omu ăsta, îți umple inima. Și parcă-ți pune așa, un motoraș acolo, undev ași-ți vine s-o iei minten pe cărări, să faci ca dumnealui, că TARE BINE FACE CE FACE! JOS PĂLĂRIA! Ș-apoi ce mai stați?! Luați aminte la faptele sale și urmați-i exemplul!!!

HAI SĂ NE UNIM FORȚELE ȘI SĂ ÎI FIM ALĂTURI ACESTUI OM FRUMOS și prietenilor săi!

 

 

Mai multe detalii găsiți și pe contul de socializare al asociației: https://www.facebook.com/asociatiaecodrumetiimontane/ .

 

 

Sursa foto: Asociația Eco Drumeții Montane

 

 

 

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org