Învățământul la AGNITA: CA O CARTE DE... ISTORIE

Învățământul a avut și are un rol însemnat în domeniul științei, educației și culturii. ȘCOALA este, pentru majoritatea comunităților din ARDEAL, coloana vertebrală care a ținut vie verticalitatea și speranța...

 

La Agnita, primele știri despre existența unei școli datează încă de la sfârșitul secolului al XV-lea. 
     Recensământul de la 1488 amintește despre un anume dascăl în târgul Agnita. Se pare, deci, ca la acea data există o școală săsească pe lângă biserică (actualul lăcaș al Școlii 1), pe atunci, însă, biserică catolică. 
     Așa cum aflăm din datele înscrise pe site-ul Primăriei Agnita, http://www.primaria-agnita.ro, după construirea bisericii “Sfântul Nicolae”, între 1795 – 1797, pe lângă acest lăcaș a funcționat și o școală pentru români, în care copiii învățau cu ajutorul alfabetului chirilic, în care erau scrise cărțile de cult ortodox. 
     De asemenea, demn de menționat este că în 1806, în orașul Sfintei AGATHA se construiește un nou lăcaș de școală, urmat de altul în 1867, mai spațios, când se strică zidurile de apărare ale cetății și în locul lor se pune temelia actualei Școli Generale Numărul 1. În cadrul acesteia avea să ia ființă și o școală serală pentru ucenici. 
     În anul 1866 se construiește primul local pentru o școală românească. Așa cum indică mărturiile istorice, în 1906, școala generală avea 7 ani de studiu. În 1960, se unește școala germană cu cea românească, iar în cladirea școlii românești se înființeaza liceul care va avea și secție germană.

Școala Generală Nr. 1 păstrează tradiția școlii germane, având și în prezent secție germană, cu un rând de clase, însă majoritatea elevilor sunt români. Până la revoluție, ambele secții au funcționat cu număr aproximativ egal de clase.
     
     *În prezent, în Agnita, învățământul se bazează pe: o grădiniță la Coveș aparținând Școlii Nr.1, o grădiniță la Ruja, aparținând Liceului A.T.L. Agnita și 3 grădinițe organizate într-o singură instituție, cinci corpuri de școală generală, (3 în Agnita, unul în Ruja și unul în Coveș) organizate în două școli și un liceu, Liceul Teoretic "August Treboniu Laurian", acestea asigurând desfășurarea procesului de învățământ instructiv-educativ și desăvârșirea profesională. În oraș mai există un club al elevilor și Centrul de Plasament Nr. 7 al elevilor școlari. 
     Din anul 2004 luna noiembrie, funcționează în clădirea Grădiniței Nr. 3 o creșă cu aproximativ 20 copii.

 

 

Foto: Consiliul Judetean Sibiu  

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

Anunt Facebook

ziare ziare.org