CADRELE DIDACTICE SE PREGĂTESC DE... PROTESTE!

Nici n-a început bine anul școlar că... bântuie gând de... GREVĂ printre cadrele didactice. Și se pare că deja se discută serios despre posibile proteste chiar pentru începutul lunii viitoare, când profesorii amenință cu greva! În cazul în care nu le vor fi soluționate solicitările privind... majorările salariale: un subiect aproape... legendar în disputele dintre angajații din învățământ și guvernele care s-au perindat după 1989 la conducerea țării.

 

CONCRET: Colegiul Național al Liderilor Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a decis, potrivit unui anunț transmis de a1.ro, să înceapă protestele încă din data de 2 octombrie, în cazul în care Guvernul nu acceptă încheierea unui acord scris, prin care se angajează să soluționeze mai multe probleme cu care se confruntă salariații din învățământ.

Membrii de sindicat reclamă faptul că sporurile salariale se calculează prin raportare la salariile de bază de anul trecut, ceea ce conduce la obținerea unor venituri salariale mai mici decât ar trebui de fapt. Mai exact, angajații din învățământ pierd, în medie, peste 3% din venitul brut, iar procentajul poate fi mai mare, dacă au mai multe sporuri.

FSLI cere Guvernului României începerea negocierilor și încheierea unui acord scris până la data de 25 septembrie 2017, prin care să fie soluționate aceste solicitări, respectând următorul calendar: începând cu cel târziu data de 1 octombrie 2017, sporurile salariale să se calculeze prin raportarea la actualele salarii de bază; la rectificarea bugetară care se va face până la sfârșitul anului 2017, să fie cuprinsă suma necesară pentru plata sentințelor judecătorești; până la sfârșitul acestei luni să se găsească o soluție, astfel încât salariile nete din învățământ, în anul 2018 să crească într-un procent mai mare decât cel anunțat de Executiv", afirmă sindicaliștii. 

Dacă doleanțele nu vor fi ascultate, FSLI va declanșa acțiunile de protest, după un calendar deja stabilit: în data de 2 octombrie, între orele 12:00 — 14:00, vor fi pichetate toate prefecturile din reședințele de județ, iar pe 4 și 5 octombrie va fi pichetat sediul Guvernului.

Foto: Radio Cluj

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

Anunt Facebook

ziare ziare.org