O TRADIȚIE, O ȘCOALĂ, UN SAT ȘI... O FAMILIE DE CĂRTURARI! La Rășinari

Şcoala este fabrica umanităţii”. (Comenius)

Regele Carol al II-lea spunea că Şcoala nu este un institut de învăţătură, ci un templu ai cărui preoţi sunt profesorii. Și așa este și aici, în miez cald de Mărginime, la Rășinari.

 

      Învăţământul românesc la Răşinari este strâns legat de originile vechii familii de cărturari transilvăneni Barcianu, care au ajuns pe meleagurile noastre în anii 1700-1715, venind din Ţara Bârsei, cea care le-a dat şi numele. Primul venit a fost Coman Bârsan (Barcianu), cel care a şi întemeiat prima formă de învăţământ românesc pentru copiii răşinareni. Descendenţii săi, Sava Popovici Barcianu "cel bătrân" şi apoi Sava Popovici Barcianu "cel tânăr", au fondat prima şcoală românească răşinăreană chiar în... propria casă, după cum aflăm chiar de pe site-ul instituției de învățământ- http://scoalabarcianu.webnode.ro/ . Se pare că primul local şcolar din lemn, construit de ei, ar fi fost situat undeva în apropiere de localul actualei şcoli care le poartă cu mândrie numele. Datorită acestei familii, învăţământul românesc de la Răşinari a câştigat un autentic renume... în întreaga Transilvanie. Au fost şcolarizaţi aici, de-a lungul timpului, copii din toată Mărginimea Sibiului. Nu întâmplător, chiar şi cătunul Prislop, situat la un kilometru depărtare de sat, a avut încă de la începutul secolului XX o şcoală primară pentru ca micii elevi să nu fie nevoiţi să meargă pe jos până la şcolile din centru. Educaţia a fost şi este la loc de mare cinste pentru oamenii de toată cinstea ai locului acestuia binecuvântat.

     Și n-ar fi de trecut cu vederea că Răşinarii se pot lăuda acum cu o adevărată pleiadă de personalităţi cea au pus trainică temelie culturii române, precum Emil Cioran, Octavian Goga, Traian Bratu, Eugen Goga, Ilarie Mitrea, Bucur Ţincu, familia Bărcienilor, Eugen Brote, Corneliu Lubinschi şi mulţi alţii. Aceste personalităţi sunt exemplu de reuşită şi de împlinire personală şi profesională, făcând cinste poporului pe care l-au reprezentat şi îl reprezintă pentru eternitate.

     Patronul şcolii este cel de-al treilea Sava Popovici Barcianu, cel care a trăit între 1814 şi 1879, fiind un intelectual de marcă în regiune, participant de frunte la Revoluţia din 1848, mare prieten al lui Avram Iancu şi al mitropolitului Andrei Şaguna, cel care, datorită acestei prietenii, s-a ataşat atât de mult de Răşinari şi de răşinăreni, încât a decis să rămână veşnic aici, alături de şcoală, în cavoul ce-i pazeşte somnul veşnic.

Sava Popovici Barcianu a fost, deci, primul director al şcolii din Copăcele, aşa cum era cunoscută zona în care se afla şcoala.

     Actualul local al şcolii a fost construit în anul 1939, aici funcţionând şcoala primară până în 1960 şi, de atunci, şi cursurile gimnaziale, până în prezent. Între anii 1982-1990, şcoala a funcţionat şi cu treapta întâi de liceu, având clasele I-X.

     Şcoala se poate mândri cu absolvenţi care au devenit la rândul lor dascăli, absolvenţi de studii superioare, personalităţi culturale, oameni care au dus faima şcolii şi comunei din care provin. Mărturie a acestor lucruri stau documentele şcolare, albumul şcolii, cărţile şi amintirile pe care le primim cu drag din toate colţurile ţării, de la foşti elevi sau profesori.

 

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org