EVENIMENT la Biblioteca Județeană ASTRA: „Istoria Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu de la origini până în anul 2017”, de Cosmin-Crăciun Cruciat. Peste 3 secole de viață!

„Şcoala este fabrica umanităţii”. (Comenius)

„Şcoala nu este un institut de învăţătură, ci un templu ai cărui preoţi sunt profesorii”. (Regele Carol al II-lea)

„Şcoala însemnează ordine şi chibzuinţă de fiecare clipă”. (Simion Mehedinți)

 

EVENIMENT CU... MIEZ DE AMINTIRI, ISTORIE, ȘCOALĂ: Marți, 24 aprilie 2018, începând cu orele 18.00, în Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, va avea loc prezentarea monografiei Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, o emblematică instituție de învățământ preuniversitar din România. Ampla lucrare intitulată Istoria Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu de la origini până în anul 2017, publicată de Cosmin-Crăciun Cruciat, în 2017, la Editura Andreiana din Sibiu, cuprinde, în cele... 668 de pagini, o vastă istorie a existenței unității de învățământ sibiene, evoluție care se întinde pe parcursul a nu mai puțin de 325 de ani.

Publicația este structurată în șase capitole (I. Introducere; II.Originile; III. Cursul vieții; IV. În loc de încheiere; V. Note, Izvoare, Bibliografie, Webografie; VI. Personalul Colegiului „Gheorghe Lazăr” din Sibiu în anul școlar 2017/2018) care prezintă o serie de informații referitoare la contextul istoric în care a luat ființă instituția, epocile prin care a trecut și date amănunțite referitoare la parcursul și personalitățile care au marcat existența instituției de învățământ (profesori, elevi, reprezentanți ai conducerii). Deopotrivă, lucrarea pune la dispoziție date detaliate privind tot ce a aureolat, de-a lungul vremii viața și activitatea liceului: caracterul, structura și durata învățământului, materiile și disciplinele de studiu pe parcursul diferitelor perioade, limba de predare, atribuțiile de control, corpul profesoral și administrarea școlii, modalitățile de organizare a examenelor și de acordare a calificativelor, progresele înregistrate în evoluția școlii și activitățile extrașcolare.

Cu o întindere de peste 450 de pagini, al doilea capitol al lucrării, intitulat „Cursul vieții”, cuprinde cronologic perioadele existenței și dezvoltării Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu: Perioada „legendară” (1692–1790), Perioada „latină” (1790–1850), Perioada „germană” (1850–1868), Perioada „maghiară” (1868–1919), Perioada „română” (1919–2017). La finalul fiecărui subcapitol, pentru fiecare perioadă descrisă, autorul enumeră o serie de elevi ai școlii, care au devenit mari personalități ale poporului român, dintre care amintim: Gheorghe Lazăr (personalitate incontestabilă și spirit de excepție, căruia îi sunt dedicate 17 pagini în primul capitol), August Treboniu Laurian, Sava Popovici-Barcianu, Iacob Bologa, Ioan Axente Sever, Ilie Măcelaru, Ioan Pușcariu, Visarion Roman, Nicolae Cristea, Vasile Glodariu, Ioan Lapedatu, Octavian Smigelschi, Valeriu Braniște, Ștefan Octavian Iosif, Ioan Lupaș (în amintirea căruia este scrisă lucrarea), Aurel Vlaicu, Octavian Goga, Onisifor Ghibu, Andrei Oțetea, Aurel Decei, Emil Cioran, Gheorghe Șoima, Nicolae Balotă, Paul Goma, Mircea Braga, Ioan Glodariu, Iacob Cătoiu, Iustin Panța, Radu Vancu.

În demersul său istoric, arhivistic și istoriografic, autorul declară încă din primele pagini ale volumului: „Din multitudinea de documente pe care le-am cercetat, am încercat să selectez și să consemnez evenimentele cele mai importante, pentru a crea o imagine cât mai exactă a fiecărei epoci în parte. Intenția mea a fost aceea de a scoate la lumină cât mai multe informații inedite ori pe nedrept uitate din viața colegiului, de a îndrepta unele erori sau inexactități care s-au perpetuat de-a lungul timpului și de a pune în valoare, pe cât posibil, gândurile și sentimentele directorilor, profesorilor și elevilor școlii din fiecare epocă istorică. […] Eu am privit colegiul ca pe o ființă vie, cu un loc în care s-a născut, cu părinți, cu dată de naștere și cu nume, cu mii de inimi care-i bat în piept și de creiere care experimentează în permanență cunoașterea, dar și cu un curs al vieții zbuciumat și, totodată, fascinant, care se întinde pe o perioadă de mai bine de trei sute de ani.”

Cu prilejul lansării volumului Istoria Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu de la origini până în anul 2017, semnat de Cosmin-Crăciun Cruciat, în data de 24 aprilie 2018, orele 18.00, în Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu – Corp A (Str. George Barițiu, nr.5, etaj 2), vor fi invitați: pr.conf.univ.dr. Constantin Necula, dr. Alexiu Tatu, directorul Direcției Județene Sibiu a Arhivelor Naționale, prof.univ.dr Dumitru Acu, prof.dr Gabriel Octavian Negrea, directorul Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu și dr. Silviu Borș, managerul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org