FAIN AȘA: Elevii din 10 școli din județul Sibiu cultivă fructe și legume

LECȚII DINCOLO DE MANUAL: La finalul lunii aprilie, Consiliul Județean Sibiu a făcut posibilă desfășurarea mai multor activități de grădinărit în 10 şcoli din județul Sibiu, majoritatea din mediul rural dar și din municipiile Sibiu și Mediaș.

În grădinile școlilor, elevii au plantat butași de pomi fructiferi (meri, peri, pruni, cireși), dar și zmeur, coacăz, căpșuni, răsaduri de legume (roșii, varză, ardei), precum și viță de vie. Ei învață astfel cum se cultivă fructele și legumele, importante pentru o alimentație sănătoasă, și totodată ajung să aprecieze mai mult hrana pentru obținerea căreia depun și ei eforturi în mod direct. Acțiunile au loc în cadrul Programului pentru școli al României, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 640/2017 privind implementarea programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în școli, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu.

 

Activitățile de plantare au implicat nu mai puțin de 654 de elevi din următoarele unități de învățământ : Școala Gimnazială „G.D Teutsch” Agnita, Școala Gimnazială Alma, Școala Gimnazială Alțâna, Școala Gimnazială „Corneliu Păcurariu” Micăsasa, Liceul Tehnologic Mârșa, Școala Gimnazială Nr. 5 Mediaș, Școala Gimnazială „Radu Selejan” Sibiu, Școala Gimnazială Marpod, Școala Gimnazială Rîu Sadului şi Şcoala Gimnazială Racoviţa. O parte dintre unitățile de învățământ dezvoltă grădinile cărora le-au pus bazele în anii trecuți (cum este cazul celor din Mediaș, Racovița, Marpod), elevii și dascălii fiind încântați de această inițiativă, dar și de rezultatele obținute.

 

„Acțiunea este binevenită și îi ajută pe elevi și să lucreze în echipă. Elevii de clasa a IV-a au pus în practică atât ce au învățat la matematică - prin măsurarea distanțelor de plantare - cât și cunoștințele de la științele naturii. Tot ce am plantat anul trecut s-a prins, așa că am dorit să continuăm și în acest an”, declară Sanda Briciu, directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 5 Mediaș.

 

În funcție de solicitările unităților de învățământ, Consiliul Județean Sibiu a asigurat achiziționarea materialelor necesare, atât unelte, cât și butași și răsaduri.

Suma totală decontată de Consiliul Județean Sibiu pentru aceste activități este de 16.628,92 lei. Pe lângă materiale, elevii au primit și îndrumări binevenite, privind tehnologia de plantare.

Așa cum aflăm de la autorități, este remarcabil că numărul unităților de învățământ care se înscriu în program crește de la un an la altul: dacă în 2016 la debutul programului s-a început cu o școală, anul acesta s-a ajuns la zece școli. Dezvoltarea programelor care susțin educația pentru o alimentație sănătoasă este și o prioritate pentru Sibiu Regiune Gastronomică Europeană.

 

 

 

 

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org