EDUCAȚIE CU... GUST: Fructele, legumele, lactatele și mierea au fost „materiile” predate în 44 de școli din județul Sibiu. Beneficiari, aproximativ 6.000 de elevi. Valoarea totală a produselor și materialelor necesare- 346.483.8 lei fără TVA

 

ÎMBUCURĂTOR: Un număr de 44 de școli din județul Sibiu, atât din mediul urban cât și din mediul rural au răspuns invitației adresate de Consiliul Județean Sibiu, prin intermediul Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, pentru a implementa măsurile educative aferente distribuției de lapte, respectiv aferente distribuției de fructe și legume în cadrul Programului pentru Școli al României. Conducerea instituției consideră că dezvoltarea programelor care susțin educația pentru o alimentație sănătoasă reprezintă o prioritate și pentru Proiectul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019.

 

Astfel, potrivit anunțuui făcut de autorități, în perioada 17 mai – 8 iunie, aproximativ 6.000 de elevi, ajutați de cadre didactice inventive, au învățat cât de important este să aibă o alimentație sănătoasă, bazată pe consumul de fructe și legume proaspete, de preferință de proveniență locală, pe lapte și produse lactate, precum și de miere. Copiii din grădinițe și din clasele 0 – VIII au participat la concursuri de ghicitori, s-au prins în hora fructelor, au organizat un carnaval al fructelor și legumelor, au confecționat măști, au conceput reclame pentru câte un fruct sau o legumă, au degustat produse, au realizat desene, postere și afișe pe care le-au expus pe holurile școlii. Cu deosebită încântare au făcut pe micii bucătari și au gătit prăjitură cu biscuiți și mere, budinci, au făcut sandvișuri haioase, salată de fructe, milkshake-uri, fresh-uri de citrice, limonadă, desert cu iaurt sau brânză de vaci, miere și fructe, frigărui din legume și brânză. Totodată, copiii au mai învățat că fructele și legumele se aseamănă cu organele pe care le hrănește și le vindecă și au construit un om doar din fructe și legume.

De asemenea, au conceput un meniu zilnic cu trei mese principale, bazat pe rețete sănătoase și au făcut o hartă continentală a fructelor.

Sârguința și eforturile copiilor, printre ei numărându-se și elevi cu nevoi speciale, le-au fost răsplătite cu aplauze și cu... premii.

 

Zece dintre școlile participante la aceste acțiuni educative au optat pentru desfășurarea activităților de grădinărit. În grădinile școlilor, elevii au plantat butași de pomi fructiferi: meri, peri, pruni, cireși, zmeur, coacăz, căpșuni, precum și răsaduri de legume ca roșii, varză, ardei, dar și viță de vie.

 

Vicepreședinta Consiliului Județean Sibiu, Christine Manta Klemens a participat miercuri, 6 iunie, la activitățile organizate de Școala Gimnazială Șura Mică, ocazie cu care și-a manifestat încântarea pentru creativitatea copiilor.

Cred că aceste măsuri educative sunt foarte importante, poate nu atât de importante pentru copiii de la țară care oricum au în permanență contact cu plantele, cu fructele și legumele. Dar, chiar dacă au în grădină fructe și legume, totuși nu întotdeauna conștientizează importanța acestora pentru hrana lor de zi cu zi. Or aceste activități organizate în școli sunt o modalitate de a conștientiza că trebuie să ne alimentăm sănătos. Ceea ce am văzut aici m-a uimit prin creativitatea de care au dat dovadă copiii. Activitățile pe care le-au făcut la clasă au fost un prilej pentru ei de a-și da drumul imaginației și creativității și am remarcat că sunt de neîntrecut”, a spus vicepreședinta Christine Manta Klemens.

AR mai fi de spus că, dacă în anul 2016, la debutul programului, doar 7 școli au s-au înscris în vederea implementării măsurilor educative aferente distribuției de lapte, respectiv aferente distribuției de fructe/legume, în anul 2017 numărul lor a crescut la 29, iar în anul 2018 interesul a crescut la 44 de școli.

Valoarea totală a produselor și materialelor contractate de Consiliul Județean Sibiu care au fost predate școlilor ca să desfășoare aceste măsuri educative este de 346.483.8 lei fără TVA, din care 172.830,82 lei fără TVA pentru implementarea măsurilor educative aferente distribuției de lapte și produse lactate, 157.024,06 lei fără TVA pentru măsurile educative aferente distribuției de fructe/legume, 16.628,92 lei fără TVA pentru acțiunile de grădinărit,

 

Sprijinul Consiliului Județean Sibiu în organizarea de activități care să încurajeze o alimentație sănătoasă în rândul elevilor s-a bucurat de succes, obiectivul urmărit fiind acela ca activitățile desfășurate în școală să se răsfrângă în modul în care ei vor selecta ceea ce mănâncă și își vor încurajași familiile să aleagă alimente sănătoase în schimbul produselor care nu aduc beneficii pentru sănătate.

 

 

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org