Istoricul învăţământului din Poiana Sibiului

Istoricul Nicolae Albu, în „Istoria şcolilor româneşti din Transilvania intre 1850-1867 ” menţionează că ” însăşi condiţiile de viaţă economice, ceva mai bune, au permis acestei ţărănimi de mărgineni mai isteţi şi mai întreprinzători, să-şi deschidă şcoli şi să le întreţină într-un mod satisfăcător”.

 

Aşa cum aflăm de pe pagina Traditii Din Marginimea Sibiului, primul document care menţionează date privind existenţa unei şcoli în Poiana Sibiului datează din anul 1745, când în casa unui localnic pe nume Stărp funcţiona o şcoală.

În anul 1820 se construieşte în comună primul local şcolar, care până în anul 1848 a funcţionat cu un singur învăţător. În acelaşi an se mai construieşte o sală de clasă, înfiinţându-se astfel al doilea post de învăţător.

Potrivit documentelor existente, în anul 1857 a fost construită Şcoala din centrul comunei sau cum i se mai spune şi Şcoala Vadu.

Prima grădiniţă din comună a fost înfiinţată în 1927 într-o casă particulară.

Demn d eapreciat, şcoala din comună a cunoscut o dezvoltare amplă, la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX, ea a fost extinsă cu încă câteva săli de clasă ( Şcoala cu clasele I-VIII de astăzi ) iar în anul 1971 a mai fost construită o anexă la această şcoală, ca urmare a creşterii numărului de copii.
Începând cu 01.07.2005, Şcoala cu clasele I-VIII Poiana Sibiului a devenit unitate de învăţământ cu personalitate juridică, având următoarele structuri şcolare:

Grădiniţa cu program normal
Şcoala cu clasele I-VIII
(doua corpuri, Şcoala Vadu, clasele I A, I B , II A, II B şi Şcoala Deal).

Formele de învăţământ sunt numai de zi, iar copiii de aici sunt sârguincioşi şi... au cartea la inimă.

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org