MINUNAT: 10 ORE DE SPECTACOL LA FESTIVALUL - CONCURS „LUCREȚIA CIOBANU" 2017, 14 PREMII DECERNATE, PESTE 800 DE SPECTATORI ȘI... APLAUZE NECONTENITE!

Cântecele populare de pe întreg cuprinsul țării, amintirile despre Lucreția Ciobanu, emoțiile, voia bună și talentul tinerilor interpreți au fost „ingredientele” principale ale celei de-a II-a ediții a Festivalului - Concurs „Lucreția Ciobanu" de la Sibiu. Trofeul Festivalului a fost adjudecat de tânăra interpretă Iulia Mihai din Giurgiu, iar sibianul Alexandru Urs a obținut în urma voturilor exprimate de spectatori, Premiul de Popularitate.

A fost sărbătoare, a fost cântec și joc, a fost, pe scenă și în inimile tuturor, ROMÂNIA, în ce are ea mai frumos moștenit in străbuni.

Peste 800 de sibieni și turiști s-au bucurat weekendul trecut de zece ore de spectacol la cea de-a II-a ediție a Festivalului-Concurs al Cântecului Popular Românesc „Lucreția Ciobanu”, organizat de Consiliul Județean Sibiu, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu și partenerul Cercul Militar Sibiu.

Pe scenă au urcat 25 de tineri din marile zone etnografice ale țării, încercând să dovedească publicului și juriului de specialitate că sunt buni promotori ai cântecului popular românesc, ai diversității și autenticități lui. Concursul a avut loc sâmbătă, 18 martie a.c., iar câștigătorii au fost premiați în cadrul Galei Laureaților, duminică, 19 martie a.c. Calităţile vocale şi interpretative și repertoriul autentic care a inclus balada „Au venit turcii prin sate” și sârba „De unde vii, neică Ioane?” au convins juriul că Iulia Mihai din Giurgiu merită Trofeul ediției 2017 a Festivalului. Iulia Mihai are 19 ani și este elevă a Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti” din București. Pe podium a urcat și sibianul Alexandru Urs, câștigătorul Premiului de Popularitate; în concurs, Alexandru Urs a interpretat cântecul „Dorule, măi, dor bolându”, din repertoriul Lucreției Ciobanu, și o învârtită ruptă, ca la joc.

După conceptul care a consacrat Festivalul în plan național, în fiecare dintre cele două seri, publicul a avut prilejul să întâlnească interpreți de renume ai muzicii populare românești. Conceptul de spectacol a inclus, în prima seară, întreceri între echipa interpretelor și echipa interpreților de muzică populară, respectiv o șezătoare - în cea de-a doua seară. Amintirile despre Doamna Munților, depănate de către colegi de breaslă şi fiica acesteia, Rodica Mioara Stoica, proiecţiile din arhiva TVR, dialogurile muzicale, întrebările-fulger, probele de dans și de mimă au făcut deliciul publicului.

IMPRESII...

Silvia Macrea, director festival şi manager CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu:

Lucreția Ciobanu a fost un adevărat ambasador cultural al Mărginimii şi implicit al României şi avem convingerea că exemplul „Doamnei Munţilor” va fi urmat şi de aceşti tineri frumoşi şi talentaţi care au participat la Festivalul nostru. Îi felicit din suflet și le urez succes pe frumosul drum al melosului popular, pe care și l-au ales! Ne bucurăm foarte mult că și această ediție a Festivalului a ajuns la inimile sibienilor şi turiştilor și îi mulțumim publicului nostru drag pentru că ne-a fost alături și ne-a susținut cu atâta căldură. Le adresăm mulţumiri, de asemenea, Consiliului Judeţean Sibiu şi Televiziunii Române pentru sprijinul acordat în realizarea acestei ediţii a festivalului”.

Prof. dr. Elise Stan, etnomuzicolog, realizator de emisiuni la Televiziunea Română, președintele juriului:

Nu este nevoie să vă spun cât de mult mă bucur să mă aflu, din nou, aici cu dumneavoastră, la Sibiu. Știți că vă iubesc, am declarat-o în nenumărat-o rânduri….

Felicit organizatorii și în mod cu totul special pe Silvia Macrea, directorul acestui festival, pentru modul exemplar, în care a gândit și realizat acest festival, transformându-l, așa cum ați putut observa, într-un eveniment cultural notabil.

Și aș mai vrea să felicit această orchestră extraordinară, ai cărei membri sunt niște instrumentiști valoroși… și pe tânărul dirijor Gabriel Popescu, care a reușit cu profesionalism să ducă la bun sfârșit un adevărat maraton muzical…

Și în ultimul rând felicit concurenții care s-au prezentat aici la festival, pentru că toți au dat dovadă de respect și prețuire pentru cântecul popular și pentru portul tradițional. Cu certitudine, să știți, valoarea unui festival crește de la an la an… pentru că întotdeauna tinerii, când merg în zonele etnofolclorice de unde au venit, duc vestea acestui festival, iar anul următor firește, există și alții care își doresc să vină.”

 

Daniela Cîmpean, Preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu:

La Sibiu, am fost binecuvântați cu un om, un om special, care de când s-a născut respiră folclor, un om care face această muncă cu pasiune și dedicare, de multe ori… până la epuizare. Și acel om este Silvia Macrea și merită toate aplauzele noastre și toată aprecierea noastră nu numai pentru ceea ce face ea, ci și pentru felul în care a reușit să creeze în jurul ei acea familie «Cindrelul-Junii», felul în care le-a transmis și lor această pasiune pentru folclor autentic, pentru că împreună cu aceștia reușește să ne facă să ne simțim mândri că astfel de festivaluri se desfășoară în Sibiu.

Totodată aș vrea să mulțumesc Televiziunii Române pentru că face ca aceste evenimente frumoase să fie văzute, nu numai în țara noastră, ci și peste hotare. Face să se vadă peste tot cât de bine se cântă în Sibiu folclor autentic și de multe ori, cât de bine se dansează, în Sibiu, jocuri populare românești.”

 

Laureații Festivalului „Lucreția Ciobanu”, ediția a II-a, 2017

Marele Premiu - Iulia Mihai - Giurgiu

Premiul I - Denisa Bărbat - Alba

Premiul II - Vlăduţ Sărmaş – Bistrița Năsăud

Premiul III - Simona Alexandru - Teleorman

Premiul Uniunii Artiștilor Interpreți de Folclor Muzical din România - Larisa Lup -Mureș

Premiul Special - Cosmin Herăscu- Vâlcea

Premiul Special - Simona Mazăre -Botoșani

Premiul Special – Mihaela Pițigoi-Argeș

Premiul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul - Junii” Sibiu - Daria Gâdea - Maramureș

Premiul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul - Junii” Sibiu - Marian Gogan - Suceava

Premiul Cercului Militar Sibiu - Roxana Rozovlean -Timiș

Premiul Cercului Militar Sibiu - Mihai Hrincescu - Suceava

Premiul Agenției de Folclor - Anamaria Marti – Bistrița Năsăud

Premiul de Popularitate - Alexandru Urs - Sibiu

Spectacolele au fost prezentate de Iuliana Tudor. Co-producător al festivalului este Societatea Română de Televiziune.

 

Acompaniamentul orchestral a fost asigurat de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”. Dirijor: Gabriel Popescu

Director festival: Silvia Macrea

C.J.C.P.C.T. „Cindrelul –Junii” Sibiu

 

 

foto: Centrul Creaţiei Junii Sibiu

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

loading...

 

ziare ziare.org