FELICITĂRI: Muzeul ASTRA la Premiile Europa Nostra. Pentru că există... Olimpiada Meșteșuguri Artistice Tradiționale

CULTURA ÎN PRIM-PLAN, LA NIVEL INTERNAȚIONAL. ACOLO ESTE ȘI... NUMELE MUZEULUI ASTRA! Mențiunile speciale ale Premiului Uniunii Europene pentru Proiecte Culturale / Premiile Europa Nostra 2017 au fost făcute publice astăzi de Europa Nostra și Comisia Europeană.

 

*** Denumirea originală este: European Union Prize for Cultural Heritage.

În acest an, juriul a acordat Mențiuni speciale la 13 realizări de patrimoniu din 11 țări europene care participă la programul Europei Creative a Uniunii Europene. Unul dintre proiectele care au primit această distinctie specială la categoria Educație, formare profesională și acțiuni de conștientizare, este Olimpiada Meșteșuguri Artistice Tradiționale, organizat de mai bine de două decenii de Muzeul ASTRA.

***

Ceremonia decernării premiilor a fost una specială, prezidată de tenorul Placido Domingo. 

 

Dragi sibieni, citiți, aflați și... FIȚI MÂNDRI că AICI, La SIBIU, într-un muzeu cât... neamul românesc, s-a născut, a crescut, crește și dăinuie un eveniment, un fenomen: Olimpiada Meșteșuguri Artistice Tradiționale. Locul unde mici meșteri mari, îndrumați de marii și bunii lor dascăli, neobosiți păstrători de tradiții duc către mâine, în veac icoana de preț a sufletului românesc: meșteșugurile, ândeletnicirile și datul străbun.

Această onorantă distincție este MERITATĂ și să un implus și... PLUS-VALOARE minunatei olimpiade!

 

Managerul general al Muzeului ASTRA, dl Ciprian Anghel Ștefan, împreună cu dna Mirela Iancu, directorul departamentului marketing C.N.M. ASTRA, au primit înalta distincție în cadrul unei ceremonii speciale organizată la Turku, în Finlanda. Ceremonia a fost prezidată de tenorul Placido Domingo și de Tibor Navracsics, Comisar european pentru Educatie, Cultura, Tineret si Sport..

,,Această mare realizare ne onorează, dar ne și motivează în egală măsură. Olimpiada micilor meșteri este o adevărată pepinieră a meșteșugurilor artistice tradiționale. An de an, la Sibiu, timp de o săptămână cei mai tineri moștenitori ai tradiției se întrec în dibăcia mâinilor și în frumusețea costumelor, cu seriozitte și bucurie, în cel mai mare muzeu în aer liber al Europei, dovedind că nu ești niciodtă prea mic pentru a stăpâni secretele țesutului, brodatului, picturii de icoane pe lemn sau sticlă, prelucrării lemnului, confecționatului măștilor sau încondeierii ouălor. Mulți dintre laureații primelor ediții se întorc acum la Sibiu în calitate de instructori, dovedind ca tradițiile pot fi și sunt duse mai departe la Muzeul ASTRA. Iată că juriul Europa Nostra a recunoscut calitățile deosebite ale acestui proiect pe care o să-l continuăm în aceeași notă constructivă.”, a declarat Ciprian Anghel Ștefan, managerul Muzeului ASTRA.

 

*De reținut este și faptul că aceste mențiuni se acordă contribuțiilor deosebite la conservarea și consolidarea patrimoniului cultural european, care sunt apreciate în mod special de juriu, dar care nu au fost incluse în selecția finală pentru a primi un premiu. Romania a luat pe lângă cele două premii pentru conservare și serviciu dedicat și unul dintre cele 7 mari premii prin Centrul Cultural din Blaj si Public Choice Award, dl Zoltan Kallos. Muzeul ASTRA le adresează acestora felicitări pentru astfel de realizări și proiecte deosebite.

La Ceremonia de Premiere din Turku au participat circa 1.200 persoane, incluzând profesioniști din domeniul patrimoniului, voluntari, susținători din întreaga Europă, precum și înalți reprezentanți ai instituțiilor UE, ai Statelor Membre și ai țării gazdă. Ceremonia de Premiere a constituit evenimentul public final al Congresului European al Patrimoniului, care a reunit sute de actori din domeniul patrimoniului din toată Europa la Turku între 10 și 15 mai.

INFO EUROPA NOSTRA

De aproape 40 de ani, Europa Nostra sărbătorește și promovează bunele practice din domeniul patrimoniului cultural. Premiile Europa Nostra au fost înființate în anul 1978 pentru a oferi recunoaștere inițiativelor deosebite în conservarea patrimoniului cultural. Până în 2001, au fost acordate peste 650 de premii pentru tot atâtea proiecte exemplare, devenind sursă de inspirație pe tot continentul prin puterea exemplului. Începând cu anul 2002, ceea ce a început ca o initiativă a fundației Europa Nostra, a primit patronajul Uniunii Europene și a devenit Premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural / Premiile Europa Nostra 2017. Lansat de Comisia Europeană, a devenit cel mai prestigios premiu în domeniul patrimoniului cultural, omagiind cele mai bune realizări din domeniul conservării, cercetării, educației, formării profesionale sau acțiunilor de conștientizare. Din 2002 au mai fost răsplatite peste 400 de realizari remarcabile în aceste domenii.

 

 

 

(*SITE: https://www.europanostra.org/)

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

loading...

 

ziare ziare.org