MUZEUL PĂSTORITULUI din JINA. O căscioară cât un neam de oieri...

Scule de tâmplărie, cojocărie, fierărie, stupărit dar și alte câteva sute de obiecte, fiecare poveste în sine, într-un muzeu. Un muzeu cât un sat și cât sufeltele oamenilor săi gospodari, sălășluit cu taină și lumină chiar în casa unei familii (Morariu) din comuna Jina, județul Sibiu.

Se vorbește că... pe Ileana Morariu, buna gazdă, musai să o cunoască fiecare dintre turiștii care străbat localitatea Jina, ce stăruie pe fruntea Mărginimii. Pasiunea ei pentru tradiția și cultura Transilvaniei a făcut ca propria ei locuință să fie leagăn acestui muzeu etnografic.

Inspiri aici până în rărunchii inimii Tradiția și Veșnicia aia frumoasă despre care cu atâta tâlc așternea versuri Lucian Blaga. Și simți că-i musai să vezi tot, să te oprești la fiece obiect în parte, să-i asculți inima, în tăcerea luminată a căscioarei-muzeu... Și așa, asculți inima unui neam de oieri...

În cele șapte încăperi ale gospodăriei sale, dar și în șopron și în șură funcționează un adevărat muzeu în care sunt expuse peste 3.200 de obiecte. Muzeul a fost deschis în 2006 iar de atunci, casa ei a devenit obiectiv turistic principal în Jina, după cum aflăm de pe turistintransilvania.com.

Tot aici sălășluiesc și numeroase instrumente vechi folosite pentru mulsul vacilor, icoane, lăzi tărănești, straie tradiționale, instrumente muzicale care odinioară și... acum mai însoțesc traiul ciobanilor, cruci vechi de lemn (unele seculare) și multe altele...

Un muzeu. O poveste. un sat...

 

 

foto: muzeulpastoraljina.wordpress.com, Muzeul Pastoritului din Jina

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org