Enciclopedie de weekend: Cine a fost ADOLF SCHULLERUS?

Adolf Schullerus (1864 – 1928) a fost o proeminentă figură culturală a Ardealului, remarcându-se ca istoric, cercetător, etnolog (n.n. S-a născut în Făgăraș, dar a trăit la Sibiu).


Profesor şi preot sas din Transilvania. Numele să se leagă de numeroasele încercări de elucidare a începuturilor saşilor din această provincie, bazându-se pe documente istorice şi elemente de lingvistică. 
Se stabilește la Sibiu în 1906. De altfel, a fost bun și respectat preot paroh al Bisericii Evanghelice din Sibiu din 1907, apoi vicar episcopal în 1922.
Potrivit informațiilor consemnate pe cultura.sibiu.ro, Adolf Schullerus iniţiat alcătuirea unui interesant dicţionar al graiului săsesc.

A avut două fiice: pictorita Trude Schullerus și Hilda Schullerus.
Adolf Schullerus, unul dintre cei mai renumiţi intelectuali saşi ai timpului său, a rămas în memoria tuturor drept un reputat lingvist, istoric, etnolog, folclorist, scriitor şi teolog.
Urmând exemplul lui Lazăr Şăineanu, Adolf Schullers a încercat în perioada interbelică, să ordoneze vastul material al... prozei populare româneşti, îndeosebi cel circumscris basmului, după tipologia lui Antti Aarne, în vogă la vremea respectivă.
Adolf Schullerus a publicat o primă variantă a “Dicţionarului dialectului săsesc din Transilvania” (Siebenbürgisch-Sächsisches Wörterbuch), care a a văzut lumina tiparului în 1908 la Staßburg.

... Un nume pe care Sibiul, Ardealul nu trebuie să-l dea uitării.

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org