Enciclopedie de weekend: La 17 decembrie 1843 s-a născut Elisabeta, REGINA cu suflet de artist

S-a întâmplat în 17 decembrie1843, 17/29: S-a născut (la Neuwied/Germania) Regina Elisabeta (cunoscută sub pseudonimul literar Carmen Sylva), cea dintâi Regină a României, soţia Regelui Carol I.

 

Demn de apreciat, Regina a fost membră de onoare a Academiei Române (1881) (d. 1916).

Volumul "Versuri alese" (Editura Eminescu,1998), semnat Carmen Sylva, dă naşterea la 29.XII.1843 (stilul nou), iar moartea la 2.III.1916.

Întâia Regină a României, soţia lui Carol I Hohenzollern-Sigmaringen, primul Rege român din renumita dinastie germană Hohenzollern, s-a consacrat drept o adevărată patroană a artelor, fondatoare a unor instituţii caritabile, poetă, eseistă şi scriitoare. Maiestatea Sa este, de asemenea, cunoscută sub numele de Principesa Elisabeth von Wied. Ca patroană a artelor, adoptase pseudonimul Carmen Sylva („Cântecul pădurii”), şi ca fondatoare de instituţii caritabile a fost supranumită de oamenii din popor „Mama răniţilor”.

S-a născut în castelul Monrepos din Neuwied, astăzi în unul din cele 16 state federale ale Germaniei, Renania-Palatinat, pe Rin şi a murit pe data de 18 februarie / 2 martie 1916 în Bucureşti. Mormântul Maiestăţii Sale se găseşte la Mănăstirea Argeş, unde sunt îngropaţi toţi Regii şi Reginele României. Elisabeta era fiica lui Hermann, prinţ de Wied.

Memoria documentelor reține că în 1869, Principesa Elisabeta de Wied se căsătoreşte cu Domnitorul Carol I al României, devenind astfel, în 1881, prima regină a României în urma recunoaşterii ţării drept regat, atât de Poarta Otomană, cât şi de marile Puteri Europene după Războiul de Independenţă a României de la 1877.

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org