Celebrul violonist Remus Azoiței, pe scenă la Sala Thalia, joi, 8 februarie

Filarmonica de Stat din Sibiu continuă programul concertelor săptămânale, după bunu-i obicei, cu încă un eveniment de anvergură care aduce în fața publicului un violonist român de talie mondială.

 

Numit de către revista britanică The Strad ca „un virtuoz incurabil cu suflet si tehnică fabuloasă”, violonistul Remus Azoiţei a debutat la 8 ani cu orchestra simfonică din oraşul natal, Galaţi. După ce, în 1995, a absolvit Conservatorul din Bucureşti la clasa lui Daniel Podlovschi, Remus Azoiţei obţine o bursă de studii la renumita Juilliard School din New York, unde are şansa să studieze cu Dorothy Delay şi... „uriașul” Itzhak Perlman.

De-a lungul timpului a beneficiat şi de îndrumarea violonistului Bujor Prelipcean Zakhar Bron sau Ivry Gitlis.. Remus Azoiţei a concertat în săli prestigioase, precum Carnegie Hall in New York, Concertgebouw Amsterdam, Salle Cortot Paris, Konzerthaus Berlin, St-Martin-in-the-Fields şi Wigmore Hall în Londra, Teatro La Fenice Veneţia, Auditorio Nacional Madrid sau Konzerthaus Viena, apărând, de asemeni, în festivalurile muzicale de la Tokyo, Cambridge, Londra, Berlin, Heidelberg, Santander ş.a. A colaborat cu artişti renumiţi, printre care Lawrence Foster, David Geringas, Gérard Caussé, Michael Sanderling, Adrian Brendel, sau cu cvartetul de coarde Voces, fiind, de asemenea, solist al unor ansambluri de prestigiu, precum Berlin Kammer Orchestre, Orchestre Nationale de Belgique, sau Orchestre Philarmonique de Radio France. În 2005, el a interpretat Dublul concert de Bach alături de violonistul Nigel Kennedy în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”, concert preluat de către 19 posturi de radio şi televiziune din Europa, incluzând BBC, Arte şi Mezzo. 
Un fapt remarcabil este acela căRemus Azoiţei a înregistrat în premieră mondială integrala lucrărilor pentru vioară şi pian de George Enescu, alături de pianistul Eduard Stan, pentru casa de discuri Hanssler din Germania. În 2009, a susţinut un turneu de 15 concerte în Europa şi SUA (Washington DC şi New York), alături de pianistul Eduard Stan.

În 2014, a realizat un alt CD pentru Chandos, alături de grupul Schubert Ensemble, disc elogiat îndelung în presa internaţională. 
În 2001, Remus Azoiţei a fost numit profesor de vioară al Academiei Regale de Muzică din Londra, la acel moment fiind cel mai tânăr profesor de vioară din întreaga istorie de 200 ani a Academiei. În 2007, a pus bazele Societăţii „Enescu” din Londra, fiind şi directorul artistic al acesteia. 
Remus Azoiţei cântă la o vioară Niccolo Gagliano creată în anul 1753.

Joi seară, la pupitrul dirijoral se va afla JÓZSEF HORVÁTH.
Solist: REMUS AZOIŢEI – vioară
Programul este și el unul de excepție, conțiânând două lucrări magistrale:
Ludwig van Beethoven – Concert pentru vioară şi orchestră în Re major, op. 61 și, respectiv,Piotr Ilici Ceaikovski – Simfonia nr. 6 ,,Patetica” în si minor, op. 74

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org