FITS – 25 de ani de Pasiune. 3.300 de artiști compun un eveniment grandios

Pasiune, iubire, dăruire, ARTĂ. FITS, cea de-a XXV-a ediție. Un festival, o trăire, un sfert de veac! Festivalul internațional de Teatru face anul acesta din Sibiu capitală mondială a artelor spectacolului în perioada 8-17 iunie. Evenimnetul se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și sub semnul CENTENARULUI.

 

 

Ediția aniversară de 25 de ani a FITS își propune să continue tradiția unei oferte culturale variate și de calitate, un brand profund, demn și care grăiește... LUMII despre rostul ARTEI de aici, de la SIBIU. Timp de zece zile orașul se transformă într-o scenă uriașă pentru cei 3300 de artiști invitați din întreaga lume, care prezintă spectacole de teatru, dans, muzică, circ contemporan și operă atât în spațiile Outdoor cât și în sălile convenționale de spectacol. De asemenea, programul cuprinde inspirate ateliere și masterclass-uri susținute de personalități de prim rang din domeniul artelor, spectacole lectură, care cuprind texte scrise de noile generații de dramaturgi, conferințe speciale care îi aduc în fața publicului pe unii dintre cei mai importanți invitați ai ediției, expoziții și instalații, lansări de carte și proiecții de filme. Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural, festival de sine stătător în cadrul FITS, aduce împreună studenți și masteranzi de la cele mai cunoscute universități de profil, care își prezintă spectacolele în decursul celor zece zile. 


IMPORTANT: Din 27 martie se pot achiziționa primele bilete pentru FITS 2018
De Ziua Mondială a Teatrului, 27 martie, aproximativ 50 de reprezentații cuprinse în programul FITS 2018 vor fi puse în vânzare. Biletele vor putea fi achiziționate atât online, de pe site-ul festivalului, www.sibfest.ro, cât și de la Agenția Teatrală de pe str. Nicolae Bălcescu nr.17, care funcționează după următorul program: marți - sâmbătă în intervalul orar 11-18 și duminică de la 10 la 14.


E
diția aniversară FITS, în conexiune cu aniversarea Centenarului României 
așa um recunsc organizatorii fabulosului eveniment, în onoarea Centenarului României, creăm la Sibiu o punte internațională a dialogului sub semnul excelenței, realizând un cadru amplu în care cultura românească, teatrul și artele spectacolului din România, iau contact cu cele mai importante culturi ale lumii. 
Astfel, FITS marchează aceste sărbători prin mai multe evenimente. La Sibiu va ajunge una dintre cele mai importante instituții teatrale europene din Germania, Thalia Theater Hamburg, cu renumitul regizor Luk Perceval, care a primit la ediția din 2016 o stea pe Aleea Celebrităților. 
De asemenea, ți în acest an, sezonul japonez se remarcă prin bogăția proiectelor cuprinse. Unul dintre cei mai cunoscuți artiști ai Japoniei, Hideki Noda, vine la FITS împreună cu cel mai important teatru nipon, Tokyo Metropolitan Theatre, cu spectacolul „One Green Bottle”, coprodus cu Teatrul Național din Londra. De asemenea, Ryu Suzuki, câștigătorul de anul trecut din cadrul platformei Yokohama Dance Collection va prezenta un spectacol în cadrul ediției aniversare FITS 2018. Tot din Țara Soarelui Răsare vin la festival Compania 1980, dar și Yamamoto Noh Theatre, care respectă tradiția Noh, veche de peste 700 de ani. Una dintre premierele din cadrul FITS 2018 este a producției „The Scarlet Princess of Edo”, în regia lui Silviu Purcărete, un spectacol kabuki realizat de teatrul național din Sibiu într-un spațiu special conceput, în colaborare cu cel mai important creator de kimono-uri din Japonia, domnul Tomita Nobuaki. Acest spectacol este comisionat pentru deschiderea Jocurilor Culturale și Olimpice de la Tokyo, din 2020. În anul în care aniversăm 80 de ani de existență a British Council în România, îi vom avea din Marea Britanie pe Luca Silvestrini's Protein și pe Neil Bartlet, cu unele dintre cele mai importante spectacole ale momentului. 
Aniversăm împreună cu artiștii israelieni Centenarul României, dar și 70 de ani de existență a statului Israel, cu cel mai mare autor de teatru din această țară, Hanoch Levin și Gesher Theater, dar și alături de unele dintre cele mai bune companii de dans din lume, Kibbutz Contemporary Dance Company și Kolben Dance Company.
China Shanghai International Arts Festival și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu sărbătoresc împreună, în acest an, cei 20 de ani de existență a festivalului de la Shanghai și 25 de ani de existență a festivalului de la Sibiu. Anul trecut s-a semnat un acord de parteneriat între cele două festivaluri, în vederea creării unor strategii de dezvoltare, cooperare și susținere. Împreună cu artiștii americani organizatorii își propun să dezvolte platforma strategică de cooperare, prin continuarea prezentării secțiunii dedicate militarilor români, americani și din țările NATO, care împreună apără teritoriul României. Pe o scenă special amenajată în cadrul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, prin programul American Democracy Series, Peter Sellars împeună cu The Flex Dance Community, vor apărea atât în fața militarilor, cât și a publicului civil, alături de Dennis O'Hare, artist distins cu premiul Outstanding Solo Show, la Lucille Lortel Awards, în 2012.
Încercăm, în anul Centenarului, împreună cu artiștii și instituțiile importante din Franța, să prefigurăm perioada de schimburi culturale dintre România și Franța, din 2018-2019, aducând la Sibiu spectacolul nominalizat ca cel mai bun al Franței, „În adâncuri”, produs de Compagnie Lacascade. De asemenea, inaugurăm un program cu Parc de la Villette, „Micro-Folie”, creat special pentru copiii din România, într-un program pilot la Sibiu, în care sunt implicate marile muzee și instituții de spectacol din Franța, dar, în premieră, și din România.
De asemenea, lăcașuri de cult din Sibiu, Mărginimea Sibiului și biserici fortificate transilvănene își vor deschide și în acest an porțile pentru artiștii români și internaționali care vor prezenta în cadrul festivalului concerte de orgă.
Programul de Voluntariat FITS aduce la Sibiu 450 de voluntari din România și din țările participante. Acest lucru dovedește calitatea tinerilor și capacitatea lor de dialog și implicare creatoare într-un mare proiect al unei comunități.

Nu în ultimul rând, Bursa de Spectacole de la Sibiu, care are loc în perioada 11-16 iunie 2018, oferă un cadru amplu de dialog între participanți, reprezentanți ai unor structuri publice sau independente din întreaga lume – directori de festivaluri și instituții, actori, producători, programatori.

Înscrierile sunt deschise până la finalul zilei de 23 martie.

 

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org