“De Sangre y Raza” Flamenco Ballet: O viață pentru Flamenco la FITS 2018

 

Flamenco este un gen muzical și... poate mult mai mult decât atât- poveste, poezie... care a apărut și s-a dezvoltat în Spania, preponderent în regiunea Andaluzia. E, poate, pentru creatori și pentru dansatori... un modus vivendi.

 

Acest gen e caracterizat de o ritmicitare pronunțată, fiind folosite castaniete, și adesea cântecele flamenco sunt însoțite de dansul omonim. Deși originea flamenco e considerată Andaluzia, regiunile Extremadura și Murcia au contribuit la dezvoltarea câtorva forme muzicale. Rădăcinile flamenco nu sunt cunoscute cu precizie, însă adesea sunt citate influențe din culturile Islamică, Sefardă, Țigănească, alături de cultura locală andaluză.

Practic, cei care au dat naștere acestui act artistic pot fi considerati eroi in mentinerea si transmiterea traditiei si a culturii flamenco. Blas Infante sustine in cartea sa „Origenes de lo flamenco y secretos del cante jondo”, ca acest tip de dans este de origine arab-hispanica.

Perioada de aur a cunoscutului dans s-a desfasurat pe parcursul a doua secole XIX si XX, cand dansatorii de flamenco erau o adevarata atractie in cafenele Spaniei.

Influențele Latino-Americane și în special acele cubaneze au contribuit deasemeni la formarea câtorva subgenuri.

Ei bine, anul acesta, la ediția aniversară a FITS; ne putem bucura de un spectacol dedicat acestei... arte!

 

O viață pentru Flamenco” expune istoria artei flamenco prezentată sub forma actuală de flamenco, „Farruca”. Publicul este transportat printr-un flashback cinematografic în Andaluzia secolului șaptesprezece. Atunci și acolo s-a născut flamenco, dintr-o combinație de culturi și tradiții maure, creștine și rome.Spectacolul ne poartă prin timp, făcând un popas în secolul optsprezece pentru a prezenta stilul fandango, pentru a prezenta folosirea primelor rochii tradiționale, „batas de colas”, în „cafés cantantes” din secolul nouăsprezece și pentru a revizita importanta perioadă de operă flamenco din anii 1940.Spectacolul continuă cu tributul adus celor mai influenți artiști din anii 1950 și până astăzi: Antonio Ruíz Soler „el Bailarín”, Antonio Gades, Cristina Hoyos și Camarón y Paco de Lucía. Călătoria se încheie cu interpretarea unor piese de Enrique Morente, Estrella Morente, Niña Pastori, Miguel Poveda și David Palomar.

 

Coregrafie de: Juan Manuel Prieto

Ideea originală și regie: Juanma Prieto & Carlos Fajardo
Producție și scenografie: Carlos Fajardo
Muzica: Various Artists
Regia: Carlos Fajardo
Asistent de regie și presă: Roberto Pereira
Light design: Carlos Fajardo
Sound design: Juan Rivas
Costume: Carmen Granell
Producție și coordonare: Mayte Picto
Regizor tehnic: Jose R. Diaz
Operator lumini: Alejandro Carrera
În distribuție: Elisa Suárez, Almudena Roca, Marta Salcedo, Cristina Cazorla, Lucía Nicolás, Elena Ciruelos, Nazaret Oliva, Alejandro Muñoz, Alejandro Cerdá, Javier Formoso, Sergio Suárez, Alejandro Rodríguez, Daniel Cabezuelo.

*spectacolul este programat astfel:

15 iunie: orele 15.00; 17 iunie, orele 19.30

Acción Cultural Española (AC/E) susține participarea Flamenco Company “De Sangre y Raza” la a 25-a ediție a Festivalului prin Programul Internationalisation of Spanish Culture (PICE), în cadrul grantului pentru Mobilitate.

 

 Foto:  © Miguel Paubel

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org