IN MEMORIAM HORST KLUSCH. Un om cât meșteșugul înveșnicit al olăritului...

 

A fost… și RĂMÂNE pentru noi toți, profesorul, neobositul colecționar și cercetător, HORST KLUSCH. Un sibian DE AUR, care a dus în inima, în truda sa, în cărțile și studiile pe care le-a scris, în impresionanta colecție personală, dragostea și respectul pentru arta ceramicii tradiționale, pentru meșteșug și etnologie, pentru creatorul de frumos. Astăzi ar fi împlinit 91 de ani...

 

Horst Ernst Klusch (n. 12 mai 1927, Sibiu - d. 16 decembrie 2014, Sibiu) a fost un cercetător sas transilvănean, de profesie chimist, membru în consiliul ştiinţific al Muzeului ASTRA din Sibiu.

UN OM, UN SUFLET, O VIAȚĂ închinată frumosului, meșteșegului, tradiției.

În timp ce activa ca profesor la Reciu, judeţul Alba, a fost impresionat de ceramica pictată colecţionată de pastorul Ludwig Klaster din Gârbova. Acest fapt i-a dat un imbold să se reorienteze profesional spre ceramică.

Demn de apreciat, din generoasa iniţiativă a acestui om “enciclopedic” au fost înfiinţate muzeele din Cisnădie, Cisnădioara şi Cristian.

Pentru meritele sale, Horst Klusch a fost ales în Consiliul de conducere al Asociaţiei Folcloriştilor şi Etnografilor Sibiu şi a fost numit redactor-şef adjunct al anuarului Studii şi comunicări de etnologie, un periodic publicat de Academia Română.

Personalitate de prim rang a lumii culturale ardelenesti si nu numai, domnul profesor Horst klusch a fost membru al Cercului de Cercetare Tematică a Ceramicii Europene, din Germania, şi a activat ca expert al Ministerului Culturii şi Cultelor în probleme de etnografie săsească.

Cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani i-a fost decernat Premiul Hans Christian şi dr. Beatrix Habermann pe anul 2007, pentru întreaga activitate ştiinţifică şi de cercetare, premiu oferit de Fundaţiei Saşilor Transilvăneni din München.

Pe 5 septembrie 2013 primarul Klaus Iohannis i-a înmânat titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Sibiu.

Publicaţii

Siebenbürgische Töpferkunst aus drei Jahrhunderten (Arta olăritului din Transilvania timp de trei secole), Kriterion Verlag, Bukarest 1980;

Portul popular din judeţul Sibiu (ediţie bilingvă, 1980),

Siebenbürgische Goldschmiedekunst (Arta aurarilor din Transilvania), Editura Kriterion, 1988

Zauber alter Kacheln aus Rumänien (Farmecul cahlelor vechi din România), Hermannstadt 1999;

Colonizarea saşilor în Transilvania, 2001

Portul popular al saşilor din Transilvania, 2002

Din etnografia saşilor transilvăneni - culegere de articole aparţinându-le zece autori, 2003

Der Einfluss von Habaner Fayence auf die siebenbürgische Zierkeramik, în: Bayerisches Jahrbuch für Volkskunde 2007, pag. 85-89.

 

 

Sursa foto: radiotvsibiu.ro

 

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org