ESTE FILM Festival 2018 la final de ediție: Au fost aproximativ 3100 de spectatori

 

 

A treia ediție ESTE FILM Festival s-a încheiat duminică, 6 mai, la Sibiu, după cinci zile pline de filme europene dintre cele mai apreciate, atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici, după o serie de experiențe inedite și discuții captivante cu profesioniști din domeniu.

 

 

Concret, peste 35 de filme au fost prezentate în premieră la Sibiu, iar 4 filme au fost în avanpremieră națională. Organizatorii au tras linie și recunosc că îi bucură faptul că la cele peste 60 de evenimente, au participat aproximativ 3100 de spectatori.

 

La secțiunea Best of Europe, filmul Loving Vincent a avut cel mai numeros public, iar la cea de-a doua proiecție a lui a participat și Carmen Belean, unul din pictorii aleși să participe la realizarea filmului. Invitata a venit cu o surpriză pentru spectatorii prezenți: un material Making-Of, difuzat înaintea filmului. Cât de mare a fost echipa de pictori care a lucrat la film, de câte picturi a fost nevoie în total și care au fost dificultățile realizării unui asemenea proiect- despre toate acestea a povestit Carmen Belean la sesiunea de Q&A.

 

La secțiunea Film Românesc, Un pas în urma serafimilor a avut cel mai numeros public, iar prezența regizorului Daniel Sandu și a actorilor Stefan Iancu și Ali Amir au prelungit seara cu o sesiune foarte interesantă Q&A. Experiența personală a regizorului transformată în film, dar și tema foarte curajoasă abordată de el au fost două din subiectele dezbătute.

 

Au onorat cu prezența lor la această ediție și Ruxandra Flonta- director de film Pororoca, Adrian Schiop- invitat la Soldații. Poveste din Ferentari, Doru Ana- protagonistul filmului Ultima zi, Ileana Bîrsan- unul dintre realizatorii documentarului Procesul, Cătălin Saizescu, Georgiana Saizescu și Magda Catone- regizorul, respectiv două dintre actrițele din filmul Scurtcircuit.

De asemenea, Adina Brădeanu și Laurențiu Damian au fost cei care au provocat o discuție despre Cenzura în film pe perioada comunistă, pornind de la scurtmetrajul Cota zero. Laurențiu Damian a avut o întâlnire și cu un public mai tânăr, format din elevi de liceu, pentru a vorbi despre cinematografia românească actuală, elevii având șansa de a pune întrebări și de a-și satisface curiozități.

 

CinExplorez a adunat peste 450 de copii și tineri la proiecții de film, dar și ateliere creative. Proiecția filmului “Povești de pe malul lacului” s-a îmbinat sâmbătă cu un workshop de reciclat sticle de plastic susținut de Asociația Joaca de-a ecologia.

 

Demn de amintit, secțiunea Experiențe a venit anul acesta cu noutăți, iar publicul a fost încântat să participe la evenimentele din Sala Oglinzilor- spațiul-gazdă al acestei secțiuni. Dormitorul cu Filme și-a întâmpinat oaspeții cu gustări, cafea, papuci de casă, saltele confortabile, dar și cu trei filme europene care să îi țină treji până dimineață. Spectatorii au răspuns provocării și au venit pregătiți pentru un maraton de filme.

CineBrunch i-a tentat pe spectatorii care au vrut să deguste din bunătățile aduse de cei de la Asociația My Transylvania și să vadă o comedie despre povestea unui proprietar de restaurant. Filmul și mâncarea au mers mână în mână și de data aceasta.

 

O altă experiență inedită a fost Filmul se Joacă, pornind de la scurtmetrajul Cupa Regelui, în regia Larei Ionescu. Actorii Anca Cipariu și Ioan Paraschiv au trecut de limitele ecranului și au jucat o scenă în fața spectatorilor, punând-o într-o altă perspectivă. Rezultatul a fost surprinzător, iar experiența foarte apreciată de public.

 

Organizatorii le mulțumesc pe această cale partenerilor și sponsorilor, care au avut încredere că festivalul poate aduce sibienilor evenimente de calitate. ESTE FILM Festival este un eveniment care crește simțitor de la an la an și răspunde de fapt nevoii sibienilor de a avea acces la un sector cinematografic mai larg.

Mulțumiri și voluntarilor, care au lucrat timp de cinci zile cot la cot cu organizatorii.

 

ESTE FILM la Sibiu! Revedere la ediția din 2019!

 

 

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional*

Co-finanțatori: Administrația Fondului Cultural Național, Centrul Național al Cinematografiei

 

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org