FRUMOS. CERAMIC. FOLOSITOR. CERAMICA DE BISTRIŢA: Aproape 14.700 de vizitatori la Muzeul ASTRA

Aproape 14.700 de vizitatori la Muzeul ASTRA

 

 

Târgul Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Bistriţa, organizat în perioada 18-23 iulie 2018, în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului- zona Târgului de Țară a pus tradiția în inimile a mii de oameni. Mai exact, evenimentul a atras nu mai puțin de 14.695 de vizitatori.

 

Ceramică, meșteșug, oale, meșteri și gospodari. Poveste vie. TRADIȘIE. Sărbătoare pe Măsura ambițiilor, inspirației și generozității Muzeului ASTRA.

 

În cadrul târgul, devenit de-acum tradiție, au participat 50 de specialişti şi olari din România, Ungaria, Bulgaria şi Republica Moldova. Fabrica Interkeramik din Kecskemét, Ungaria şi Interceram Sighişoara au sponsorizat demonstraţiile de olărit cu 150 kg de lut, iar partener cultural şi colaborator al Târgului a fost Asociaţia Maghiarilor din Sibiu, care a sprijinit Muzeul ASTRA cu voluntari traducători maghiară-română-maghiară, pentru organizarea şi desfăşurarea în condiţii optime a evenimentului.

Așa cum recunosc organizatorii, târgul a urmărit reintroducerea în sistemul obiectelor de uz casnic şi cotidian a vaselor de lut, prin sublinerea beneficiilor unei alimentaţii sănătoase, estetice şi funcţionale pe care acestea le implică.

De asemenea, este de luat în seamă că s-a avut în vedere stimularea dialogului între meşterii olari români, maghiari, moldoveni şi bulgari în vederea abordării unei noi perspective în ceea ce priveşte respectarea autenticităţii produselor, dar şi animarea muzeului, oferirea către publicul vizitator a unui program cultural de cea mai mare atractivitate. S-a respectat originalitatea execuţiei, a tehnicilor tradiţionale de lucru, a menţinerii funcţionalităţii obiectelor.

În perioada 20-21 iulie 2018, în Târgul de Țară s-au organizat numeroase ateliere interactive de olărit pentru copii şi adulţi susţinute de Centrul Scout Nocrich, Sibiu, Fundaţia ADEPT Transilvania din Saschiz, Mureş, Asociaţia MONUMENTUM din Alţâna, Sibiu şi Imbold-Teracota Mediaş, judeţul Sibiu, la care au participat 300 de copii şi adulţi. Acțiunile educaționale au vizat familiarizarea copiilor şi adulţilor cu meşteşugul olăritului, în care aceştia au modelat lutul la roata olarului, au presat lutul în tipare sau au decorat vase de ceramică sub atenta îndrumare a meşterilor.

S-a creat o arhivă foto impresionantă, însumând aproximativ 500 de fotografii şi filme, disponibilă la Arhiva Muzeului ASTRA, s-au realizat interviuri cu olarii participanţi şi au fost culese 14 reţete. Îmbogăţirea colecţiei de ceramică cu 20 de piese replici-ceramică de Bistriţa realizate de meşterii olari participanţi, români, bulgari, moldoveni şi maghiari. S-au realizat 40 de obiecte de ceramică la roata olarului care vor fi arse în cuptorul din cadrul Muzeului ASTRA şi decorate de către participanţii de anul viitor.

Demn de spus, în cele 3 zile s-au gătit aproape 170 kg de mâncare şi s-au preparat în vase de lut, pe vatră deschisă sau în cuptor: Papricaş de cartofi cu cârnaţi de Csabai, Gulays Alfödi, Saramură de pui oltenească, Gulaş Poloc, Supă Barkony Betjár, Supă haiducească după gustul bucătarului, Tocană de cartofi cu ciolan afumat, Cavârma Pilesca (mâncare tradiţională bulgărească), Tocăniţă de vită, Supă de peşte- somn, Papricaş de somn, Tocăniţă de gălbiori cu mămăligă, Friptură moldovenească, Pui la cuptor cu legume.

 

În contextul desemnării Sibiului, Regiune Gastronomică Europeană 2019 am considerat deosebit de important ca publicul să cunoască şi să deguste reţete tradiţionale şi mai ales să înveţe să le prepare chiar de la olari, în vase de lut ce pot fi folosite pe vatra deschisă. Astfel, olarii – bucătari au pregătit pentru public, în zilele de 21 şi 22 iulie 2018, pentru degustare, preparate recuperate din Arhiva Muzeului ASTRA şi specifice Mărginimii Sibiului.

 

Gânduri pentru... la anul: Târgul Frumos. Ceramic. Folositor, ediţia a VII-a 2019 va promova şi revitaliza un vechi centru de ceramică săsească din secolul al XIX-lea, Zalău.

Evenimentul a fost organizat sub egida Anului European al Patrimoniului.

 

DEMONSTRAŢII DE OLĂRIT

PREMIUL I

LEŞ NORBERT, Bodony, Ungaria

PREMIUL II

LEŞ GAVRIL, Bodony, Ungaria

PREMIUL III

Csibi Csaba, Borla, România

PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI PENTRU ATELIERE EDUCAŢIONALE

BÁLINT CSABA şi Centrul SCOUT Nocrich, Sibiu, România

 

DEMONSTRAŢII DE GĂTIT

PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI

FARKAS GÁBOR şi MOLNÁR JÁNOS, Mezőmegyer şi Tata, Ungaria ( Papricaş de somn)

PREMIUL I

SARKANY SZOBOLCS, Marghita, Bihor, România ( Supă haiducească)

PREMIUL II

FARKAS GÁBOR şi MOLNÁR JÁNOS, Mezőmegyer şi Tata, Ungaria (Supă de peşte din somn)

PREMIUL III

BÁLINT CSABA şi Centrul SCOUT Nocrich, Sibiu, România ( Tocăniţă de gălbiori)

 

 

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org