„Cântecele Munților”, un festival în INIMILE PUBLICULUI SIBIAN, dar și în cele ale ARTIȘTILOR

 

600 de artiști, 13 ansambluri și 64 de soliști, din cinci țări de pe trei continente au transformat Sibiul într-o vibrantă, luminoasă scenă de spectacol, din 1 până în 6 august 2018, la cea de-a 43-a ediție a... șegendarului Festival Internațional de Folclor „Cântecele Munților”.

 

 

Gongul de final al Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților”, duminică seară, la Sibiu: cântec, joc, frății culturale dincolo de meridiane, în numele TRADIȚIILOR. Două evenimente de amploare au fost programate în închiderea manifestării: spectacol folcloric în Piața Mare din Sibiu și seară tradițională poloneză, la Restaurant „Grand Hotel”.

 

Noi suntem românii”, pe mii de voci

Mii de oameni s-au bucurat, în centrul Sibiului, de un spectacol extraordinar ce a stat sub semnul Centenarului și a conectat România prin cântec și dans cu Statele Unite ale Americii, Ucraina și Japonia, prin reprezentațiile ansamblurilor invitate și prestațiile artiștilor. „Am încheiat festivalul, în Piața Mare, cu un spectacol plin de culoare, grație ansamblurilor „Sonechko” din Ucraina, „Kizuna” din Japonia și „Jubilee” din Statele Unite ale Americii și artiștilor invitați din România. Cea mai mare bucurie a noastră este dată de faptul că am reușit să recreăm prin cântec și dans harta etnografică a României, evidențiind specificul fiecărei regiuni istorice. România noastră este România moștenită de la strămoșii noștri, este România pe care o lăsăm moștenire copiilor noștri și pe care o vor duce mai departe prin cântec și joc popular, așa cum am văzut în aceste zile. A fost o reală bucurie să fluturăm drapelul României și să cântăm pe mii de voci Noi suntem români”, declară Silvia Macrea, director festival. Un cântec ca un imn, simțire românească, tradiție și... ARTĂ PURĂ! Totul într-o seară de neuitat!!!

Au evoluat, pe scena generoasă, minunații prunci de la Școala de Dans „Ioan Macrea” Sibiu, Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor” Sibiu, Orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” și soliștii: Răzvan Năstăsescu, Traian Stoiță, Sebastian Stan, Nicu Mâță, Florin Boita, Geanina Gavrilă, Adriana Anghel, Gabriel Dumitru, Sînziana Ștefan, Paul Ananie, Alexandru Urs, Daria Gâdea, Bogdan Firu, Cosmin Bîrlan, Claudia Olariu, Izabela Tomița, Gabriel Popescu, Ionela Sterp, Ciprian Zopota, Ovidiu Homorodean, Mariana Anghel, Cristian Pomohaci, Dinu Iancu Sălăjanu și Nicolae Furdui Iancu.

 

 

Seară tradițională poloneză, alături de partenerii din regiunea Wielkopolska

Peste 200 de persoane s-au bucurat de o seară tradiţională poloneză ce a purtat amprenta cooperării demarate de Consiliul Județean Sibiu și Regiunea Wielkopolska. Prin gastronomie, cântece și dansuri populare, invitații speciali din Polonia au reușit să aducă în Sibiu specificul regiunii lor. Gazdele serii au fost doamna Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, și domnul Krzysztof Grabowski, vicemareșalul Regiunii Wielkopolska, care au vorbit despre parteneriatul dintre cele două entități administrative și colaborarea rodnică în plan cultural, căci pentru al doilea an consecutiv regiunea poloneză a fost reprezentată în festival de un ansamblu folcloric.

Specialități din carne, brânzeturi, murături, vinuri, lichioruri și sucuri, alături de ciorba Zurek, cu cârnați albi, certificați de Uniunea Europeană, pieptul de raţă confiată cu topinambur şi piure din varză roşie, plăcintă de mere cu sos de prune și de coniac – au fost cartea de vizită a gastronomiei specific poloneze. Membrii Ansamblului „Wielkopolanie” au întregit petrecerea cu cântece și dansuri antrenante și le-au mulțumit gazdelor și publicului prin interpretarea cântecului românesc „Hai, bună sara!”.

     „În finalul festivalului, dorim să le mulţumim tuturor celor care ne-au sprijinit în organizarea acestei ediții: Consiliul Județean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Administraţia Fondului Cultural Naţional - care au finanţat acest proiect, Cercul Militar Sibiu şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu - partenerii noştri, Aria și Ambient – care au susținut evenimentele din festival, Etno TV – care asigură transmisia festivalului. De asemenea, mulţumirile noastre se îndreaptă către toţi artiştii participanţi la festival: solişti şi ansambluri folclorice, care au oferit sibienilor și turiștilor ocazia să se familiarizeze cu muzica şi dansurile tradiţionale specifice țărilor participante. Un gând special îndreptăm cu mult drag către spectatorii noștri dragi, fără de care această sărbătoare a folclorului nu ar fi fost posibilă. Vă mulțumim că ne sunteți mereu alături și ne bucurăm că împreună am reușit să transformăm Sibiul în inima folclorică a României!” - Silvia Macrea, director festival.

Frumos, plin, emoționant. Colorat în mesajele tradițiilor de pe diverse continente, luminat de bucuria fiecrăruia dintr noi de a se regăsi în cântecele și jocurile lăsate nouă tezaur de veacuri... AȘA A FOST FESTIVALUL: seri de început de august cu... gust de FOLCLOR!!!

 

Festivalul Internațional de Folclor „Cântecele Munților” a fost organizat de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu. Evenimentele sunt finanțate de Consiliul Judeţean Sibiu. Acțiunea este cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu. Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Parteneri sunt Cercul Militar Sibiu și Casa de Cultură a Municipiului Sibiu. Eveniment susținut de Aria și Ambient. Partener media: Etno

 

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org