DE COLECȚIE: Turneul național 100 x Enescu ajunge la Sibiu pe 27 octombrie, la Filarmonica de Stat Sibiu

***Bucharest Festival Orchestra și dirijorul Cristian Lupeș refac celebrul turneu enescian, într-un remarcabil concept de promovare a muzicii contemporane românești

Sâmbătă, 27 octombrie, orele 19.00, sibienii sunt așteptați la unul dintre cele mai insolite evenimente muzicale ale toamnei: concertul din cadrul Turneului național 100 x Enescu (act cultural și istoric deopotrivă), organizat de dirijorul Cristian Lupeș și Bucharest Festival Orchestra. Concertul va fi găzduit la sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu, partener al evenimentului.

 

Prin Turneul național 100 x Enescu, nonconformistul dirijor propune publicului o inedită apropiere de muzica contemporană românească, refăcând, emoționant, celebrul turneu pe care tânărul George Enescu îl iniția și susținea anual, cu mai bine de un secol în urmă, pentru a stimula creația muzicală românească.

Așadar, o inițiativă de nota... 100!

 • Programul cuprinde:
 • Dansuri românești de Béla Bartók
 • 5 of Millenium de Liviu Dănceanu
 • Octuor op. 7 de George EnescuAflat sub semnul energiei, vigorii și sensibilității marelui compozitor, Turneul național 100 x Enescu se desfășoară în perioada 31 august – 8 noiembrie, la Tescani (31.08), Satu Mare (23.09), Oradea (24.09), Cluj-Napoca (25.09), Onești (28.09), Craiova (24.10), Sibiu (27.10) și București (23.10, 28.10 și 08.11).Demn de știut, este, însă, pentru prima dată când inițiază și organizează un turneu național de promovare a muzicii contemporane românești, eveniment ce are ca parteneri Filarmonica Mihail Jora din Bacău, Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare, Filarmonica Oltenia din Craiova, Filarmonica din Sibiu, Biblioteca Municipală Radu Rosetti din Onești, Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, Filarmonica din Oradea, Muzeul Național Cotroceni din București, Universitatea Națională de Muzică București, UniCredit Bank și Muzeul Național al Literaturii Române.Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
 • „Am toată încrederea în destinele tinerei muzici românești.“, mărturisea Enescu. „Avem talente destule, le-au lipsit numai încurajarea și prilejul să se manifeste. Această credință mi-o întăresc rezultatele obținute de la înființarea premiului meu de compoziție. E o adevărată eflorescență de talente.“ (George Enescu – Interviuri, vol. II, ediție îngrijită de Laura Manolache)„Enescu și-a propus ca, din punct de vedere muzical, România să intre în Europa. Și a reușit. Ne vom reaminti atât de inițiatorul cât și de câștigătorii acestui demers salvator al muzicii academice românești, interpretând, în cadrul turneului, lucrări a trei compozitori români, creatori de școală și vizionari: Béla Bartók – poate cel mai atras compozitor de activitatea de culegere de muzică tradițională și folclor, pe care apoi a teoretizat-o și a introdus-o în propriile lucrări, Liviu Dănceanu – profesor al majorității muzicienilor din cadrul Bucharest Festival Orchestra, un mare compozitor dar și un scriitor și eseist al problematicilor muzicale teoretice și estetice și, nu în ultimul rând, George Enescu, vizionarul care a pus bazele compoziției românești de sorginte europeană.“ (Cristian Lupeș)„La vârsta de 19 ani, la care a compus Octuorul, Enescu aproape că nu avea timp de scris, pentru că era întotdeauna în turnee, întotdeauna de la un concert la altul. Absolvise Conservatorul de la Viena, se mutase la Paris. Era un cosmopolit. Un om care, la fiecare vizită în țară, locuia la Palatul Regal; un bărbat frumos, un bărbat inteligent și șarmant, un „rock star“ al vremii, iar muzica pe care a scris-o a fost întotdeauna înaintea timpului său. Noi, în turneu, îl cântăm pe Enescu exact cu această energie.“ (Cristian Lupeș)
 • Bilete la concertul Turneului 100 x Enescu, de la Filarmonica de Stat Sibiu, din 27 octombrie, se pot achiziționa de la casa de bilete a Filarmonicii, luni-joi, orele 10.00 - 12.00 și 13.00 - 16.00.
 • De ce Octuorul op. 7
 • Demn de apreciat, Turneul național 100 x Enescu duce mai departe, astăzi, la un secol distanță, roadele eforturilor marelui compozitor și patriot George Enescu, reunind în program lucrări semnate de laureați ai Premiului Național de Compoziție „George Enescu“ sau compuse de elevi ai acestora.
 • *Ideea Turneului național 100 x Enescu de promovare a muzicii contemporane românești în an Centenar, i-a venit lui Cristian Lupeș ca o continuare firească, la 100 de ani distanță, a turneelor pe care marele compozitor le susținea pentru a strânge fonduri și a oferi, an de an, Premiul Național de Compoziție „George Enescu“ celor mai talentați creatori români de muzică academică. În 1918, Premiul Național de Compoziție ajunsese la a cincea ediție. Era un premiu pe care Enescu îl înființase pe când era foarte tânăr (și pe care avea să-l organizeze, timp de mai bine de 30 de ani), observând amploarea pe care o luaseră, la vremea aceea, stilurile muzicale facile – romanțe, vodeviluri, operetă – și dorindu-și să stimuleze și să direcționeze creația muzicală românească spre Vest.

 • Susținător: Prototip Studio, Cluj.
 • Director artistic și dirijor al Bucharest Festival Orchestra, Cristian Lupeș a obișnuit deja publicul cu aparițiile sale electrizante, atât la pupitrul marilor orchestre românești – printre care Camerata Regală, Camerata Dorin Teodorescu, Orchestra Națională Radio etc., cât și al celor din străinătate – Île-de-France, Paris, Berna-Elveția, Bamberg-Germania, Skopje-Macedonia, Grosseto și San Remo, Italia, dar și în cadrul unor manifestări artistice multimedia, pe care le concepe managerial și artistic.
 • Instrumentiștii Bucharest Festival Orchestra care vor însufleți turneul sunt: vioară – Diana Jipa, Cristina Pașa, Tiberiu Branga, Alexandru Marian; violă – Emanuel Vots, Mădălina Penciu; cello – Bogdan Postolache, Eduard Zecheru.

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org