File de istorie, în lumină, la Sibiu: „Franța - o inimă care a bătut pentru Marea Unire”

La Biblioteca Județeană Astra a debutat joi, 1 noiembre, o amplă manifestare omagială dedicată contribuției Franței la înfăptuirea Marii Uniri, cu titlul: „Franța - o inimă care a bătut pentru Marea Unire”.

 

În cadrul evenimentului care, la drept vorbind, aduce în prim-plan file de istorie ce nu trebuie uitate, au luat parte președintele și mai mulți membri ai Academiei de Științe Litere și Arte din La Rochelle.

Cu acest prilej, au avut loc o serie de evocări despre „Generalul Berthelot și Misiunea militară franceză la Iași″ , „Octavian Goga în slujba Unirii sub semnul Astrei″, „Portret de țăran și de meseriaș român din Gura Râului în 1918″, „Contribuția Reginei Maria a României la înfăptuirea și recunoașterea internațională a Marii Uniri din 1918″, „Vizita Generalului Berthelot în Săliște din 2 ianuarie 1919″.

La deschidere a participat vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Christine Manta-Klemens.

„Mă bucur că ne întâlnim aici, la Biblioteca Astra, sediul Asociațiunii în care a bătut inima românilor din Transilvania pentru mulți ani și care au făcut posibilă Unirea, pe care în acest an o sărbătorim prin multe evenimente. Această întâlnire este una de suflet și ne-au demonstrat acest lucru Corul din Săliște și cel al elevilor de la Colegiul Național „Octavian Goga” care ne-au cântat astăzi - le mulțumesc tuturor. Franța nu este doar de la Primul Război Mondial încoace prietenul nostru, ci dintotdeauna a fost un reper cultural pentru cei care s-au preocupat de destinele României, pentru cei care și-au trimis copiii să fie educați în Franța. Cred că legătura s-a conturat în timp, iar astăzi la nivelul Județului Sibiu se continuă prin parteneriate cu Ille-et-Vilaine cu care suntem înfrățiți, cu orașul Rennes, cu care Sibiul are o strânsă legătură și prin multe alte manifestări, dincolo de aceste parteneriate directe care ne îmbogățesc din punct de vedere cultural, educațional, dar mai ales sufletește. Doresc acestei manifestări mult succes!″ , a transmis vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Christine Manta-Klemens.

IMPORTANT: Simpozionul continuă vineri la Colegiul Național „Octavian Goga″ cu o serie de dezbateri, recital de poezii și dansuri populare, dar și la Săliște unde va avea loc dezvelirea unei plăci comemorative, la un secol de la vizita Generalului Berthelot în Săliște și un concert coral al Reuniunii de Cântări Săliște. 
Evenimentul „Franța – o inimă care a bătut pentru Marea Unire″ este organizat de Biblioteca Județeană Astra, Serviciul Județean Sibiu al Arhivelor Naționale ale României, Colegiul Național „Octavian Goga″, Primăria orașului Săliște, Școala Gimnazială „Aurel Decei″ Gura Râului și Grădinița nr.5 Sibiu.

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org