De luat în seamă! Piso Jakab, medieșeanul care a fost educatorul și secretarul Regelui Ludovic al II-lea al Ungariei și Boemiei

Cândva, după 1460-1470, se năștea la Mediaș/Mediasch/Megyes, umanistul Piso Jakab/Jacobus Piso, sas ardelean, Doctor în drept și religie, protonotar apostolic, prepozit al bisericii Szent János din Pécs (în română Beci, în germană Fünfkirchen, în croată Pečuh, în sârbă Печуј, în turcă Peçuy), poet, orator și om de stat, ambasador papal în Regatul Poloniei, Canonic de Wroclav, cancelar al reginei, arhidiacon de Târnave, prepozit de Buda.

 

Totodată, a fost și educatorul și secretarul Regelui (Jagelló)Lajos/Ludovic al II-lea/Ludwig al II-lea, Rege al Ungariei și Boemiei, ultimul rege din dinastia Iagello, căzut la vârsta de 20 de ani pe câmpul de luptă de la Mohács, după cum consemnează 

lexikon.katolikus.hu.

Medișeanul nostru a fost, însă, și în relații de corespondență prietenească cu celebrul Umanistul Erasmus din Rotterdam.

Opere:

Epistola ad Erasmum Roterdamum. Romae 30. Juni 1509.

Epistola ad Joannem Coritium de conflictu Polonorum et Lithuanorum cum Moscovitis, scripta Vilnae, 1514. Romae.

Jacobi Pisonis Transylvani, Oratoris et Poetae excellentis, Schedia. Viennae Austriae Excudebat Mich. Zimmermann, anno MDLIV.

Ausonii Peonii, Poetae praeclarissimi, Oratio matutina, heroico carmine deducta, feliciter incipit. Viennae, 3. Martii, 1502.

 

 

 

sursa foto: Tudor Duică

 

 

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org