Sărbătoarea tuturor românilor, cântată, jucată și trăită împreună cu legenda vie a folclorului românesc- Junii Sibiului

 

De Ziua Naţională a României, nu mai puțin de 1.300 de suflete au vibrat la unison şi-au cântat într-un glas „Noi suntem români!”. Țara, neamul, tradițiile au colindat a sărbătoare odată cu spectacolul extraordinar oferit românilor de Junii Sibiului.

Din inima României, de la Sibiu, a plecat înspre toți românii un mesaj încărcat de iubire de neam și țară, de prețuire pentru cei care s-au jertfit pentru România Mare, dar și un mesaj pentru cei de-acum și cei de mâine să învețe și să-și dorească să păstreze vii tradițiile și să iubească acest tărâm binecuvântat, cu toate ale sale!

 

Spectacolul extraordinar „Noi suntem români!”, organizat de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu, a marcat la Sibiu, în plan folcloric, Centenarul României.

Spectacolul a beneficiat de un concept unic, cu amprenta inconfundabilă a inspiratei Silvia Macrea și a Junilor Sibiului, cea mai veche formație de dansuri populare a României. Prezentarea inedită a artiştilor, sub formă de filme personalizate, tabloul coregrafic dedicat Centenarului, Învârtita de salon, piesa de orchestră prezentată de instrumentiştii de la „Cindrelul” și prezența comunităților din Arpașu de Jos și Gura Râului – toate s-au constituit în noutăți ale conceptului artistic.

Interpreți de renume ai cântecului popular au însoțit ansamblurile „Cindrelul-Junii Sibiului” și „Ceata Junilor” în această călătorie muzical- coregrafică inedită: Nicolae Furdui Iancu, Tudor Furdui Iancu, Traian Stoiță, Răzvan Năstăsescu, Ovidiu Homorodean, Cristian Fodor, Sînziana Ștefan, Geanina Gavrilă, Alexandru Brădățan, Vlăduța Lupău, Daniel Pop, Oana Tomoiagă, Bogdan Firu, Adriana Anghel, Gabriel Dumitru, Paul Ananie, Nicu Mâţă, Adrian Neamţu, Alina Bîcă, Mariana Anghel, Laura Lavric şi Constantin Enceanu.

Imnul „Deşteaptă-te, române!” și cântecele patriotice, ce au răsunat din piepturile a peste o mie de sibieni, ne-au amintit că ne-am născut pe un pământ binecuvântat, într-un neam de poeți și rapsozi.

Același mesaj a fost transmis și prin prezența comunităților din Arpașu de Jos și Gura Râului, a elevilor Școlii de Dans „Ioan Macrea” și a Veteranilor Junilor Sibiului la Hora Unirii, organizată de Ziua Națională a României, în Piața Unirii din Sibiu.

CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu a facilitat prezența la Hora Unirii a 100 de persoane, ce au îmbrăcat portul popular, din dorința de a ne aminti că fiecare dintre noi are puterea să facă România frumoasă.

A fost sărbătoare, a fost frumos, a fost... de neuitat!

 

Organizatori: Consiliul Judeţean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Instituţia Prefectului –Judeţul Sibiu, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale “Cindrelul-Junii” Sibiu

„Eveniment finanţat de Consiliul Judeţean Sibiu”

„Proiect finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale”

„Acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu”

 

 

 

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org