ARTA, CE FRUMOS CADOU DE PRIMĂVARĂ: Expoziția "Temporary Shelters", din 6 martie, la Muzeul de Artă Contemporană

This Spring, Inside My Shelters, Not Only Roses Are Red
Szabó Tímea este absolventă a Facultății de Arte Plastice din cadrul Universității de Artă și Design Cluj Napoca. Temporary Shelters a luat naștere în 2014, când artista și-a susținut teza de licență.

Suntem în 2019, iar primele fotografii din Seria roșie au devenit Temporary Shelters, un proiect amplu, aflat încă în derulare. Tema și emoția unei lucrări de licență s-au transformat în pasiune, pasiunea în experiment, iar experimentul are ca rezultat infinite adăposturi temporare pentru demersul personal de creație.


Inside my shelters...
Bazat pe interdisciplinaritatea dintre arta fotografică și instalație, Temporary Shelters / Adăposturi temporare este practic o lume – nouă, de fiecare dată când se aude declanșatorul aparatului de fotografiat, – mică, deocamdată, dar intimă. Poți să hoinărești prin ea liber, chiar dacă ești străin. Uneori o să îți inspire siguranță, alteori haos însă, cu cât îi acorzi mai mult credit cu atât devine mai incisivă, pe măsură ce realizezi intenția de introspecție ce a motivat subiectul.
Instalațiile/colajele tridimensionale, alcătuite în proporție de 90% din materiale reciclate, stau la baza unui concept pentru care artistul devine regizor și locatar al propriului act creator. Cum reușește un fotograf să facă aceasta? Prin negarea și abandonarea realității ca subiect al fotografiei, realizând mereu în mod fizic, nu digital, propriul său univers suprarealist. Realitățile personale sunt clădite din materiale neconvenționale, lipite bucată cu bucată, aranjate cu propriile mâini, după cum ne încredințează curatorul expoziției.


Not only roses are red...
Specifică vârstei, introspecția a condus-o pe Tímea către o altă trăsătură definitorie a creației sale: minimalismul cromatic. A experimentat, a răsfoit lucrări de specialitate și paletare, încercând să se familiarizeze cu influența cromaticii asupra personalității. Curajul și impulsivitatea ce o caracterizează pe tânăra artistă au împins-o spre cea mai periculoasă, polisemantică și vie culoare: ROȘU. Dominanța roșului accentuează senzualitatea cromatică, pentru a pune astfel în lumină detaliile compoziționale voit opulente ori voit eradicate de minimalism. Fotografiile și instalațiile prezentate în expoziție, într-un rezumat pertinent, reprezintă un contrast între secvențe voluptoase, bogate precum în arta barocă și cadre minimaliste cuprinse de neliniște și agresivitate. Motivația acestui gen de contrast tematic este dorința de refugiu a omului caracterizat de lipsa de interes față de monotonia societății.

Așadar, poftiți, dragi sibinei, să vă bucurațide creațiile Tímeei Szabó!

Expoziția: Temporary Shelters
Artist: Szabó Tímea
Locul de desfășurare: Muzeul de Artă Contemporană, Str. Tribunei nr.6
Perioada: 6.03 – 7.04.2019
Vernisaj: Miercuri, 6 Martie, orele 15:00
Curator: Alexandra Gălăbuț

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org