Expoziția: "Bolesław Biegas. Când arta întâlnește politica". La Casa Albastră

DE VĂZUT, DE CUNOSCUT, DE… CONTEMPLAT!


În martie 1907, curând după deschiderea faimosului Salon des Indépendents de la Paris, poliția a intrat în spațiul expozițional și a rechiziționat tabloul "Războiul Ruso-Japonez" prezentat acolo. Justificarea era scurtă: violarea regulilor bunelor moravuri și insultă publică adusă capului statului. Ba chiar nouă capete, a tot atâția conducători, erau prezente pe pânză, într-o să-i zicem "manieră neconvențională". Un an mai târziu, la următorul Salon des Indépendents, situația s-a repetat. Comisarul de Poliție de la Champs-Elysées s-a asigurat personal că în prima zi de după deschiderea expoziției nu mai puțin de 6 tablouri al căror erou era împăratul Wilhelm II vor dispărea. În ambele cazuri, eroul scandalului a fost artistul polonez Bolesław Biegas, care trăia de un an în capitala franceză, unde a rămas până la moartea sa, în 1954. Amândouă aceste evenimente au fost larg dezbătute nu numai în presa franceză, ci și de către ziarele din multe țări europene. Din fericire, scandalosul tablou din 1906 și alte două lucrări din seria dedicate lui Wilhelm II au supraviețuit până azi și vor fi prezentate – pentru prima oară în public – în expoziția noastră.
Dar nu doar acestea.

Așa cum aflăm de lacuratorii expoziției, cu toate că Biegas este cunoscut iubitorilor de artă, în special drept creator de sculpturi simbolice și decorative, așa-numitele portrete sferice de femei, în arta sa el s-a referit totuși în mod repetat și la subiecte mai serioase, atingând problemele războiului, violenței, luptei dintre bine și rău, relația dintre monden și legile universului. A procedat la fel, din nou, în cursul Primului Război Mondial, creând seria de tablouri intitulată "Demonii Războiului", în care reflecția asupra tragediei războaielor se amestecă cu imaginația artistului despre... războiul sexelor. Au fost create peste 50 de astfel de lucrări, iar o duzină sau cam așa vor fi prezentate în expoziție.
Și în sfârșit, cel mai descumpănitor ciclu, datat în 1945-1946, reprezintă portretele a 18 dintre cei mai importanți lideri mondiali ai sec. XX. Reprezentați pe un fundal cu sfere cosmologice, cu zâmbete misterioase și surprinzătoare gesturi ale mâinilor, este destul pentru a-l intriga pe privitor. Este un ciclu extraordinar, nu numai din punct de vedere artistic, ci și psihologic. Este pentru că figurile negative ale acelor ani (Hitler, Mussolini, Franco) au fost prezentate în același mod ca și învingătorii din război (Churchill, Roosevelt) sau personajele pozitive (Gandhi). O serie care crează o excelentă ocazie de a reflecta la relația dintre artă și politică, la ideologie, la morală, la vină etc. Aceste lucrări au fost prezentate doar o singură dată în timpul vieții artistului, într-o mică expoziție în atelierul său. Azi, după aproape 70 ani, ele au fost făcute accesibile unei audiențe mai largi. Și în ciuda trecerii atâtor decenii, el încă stârnește interes și nu își dezvăluie tainele.
Expoziția "Bolesław Biegas. Când arta întâlnește politica” prezintă două atitudini ale artistului față de politică. Prima (tablourile antebelice), pline de implicare, cu un clar focus jurnalistic, în care simbolismul intervine cu umor și chiar cu satiră, în timp ce totul este subordonat exprimării propriilor vederi ale artistului-patriot și ale artistului preocupat de consecințele războaielor și conflictelor internaționale. Și a doua, din 1945/1946: a observatorului imparțial. Un artist în vârstă de aproape 70 de ani portretizează politica cu distanțare, surprinzând dat fiind faptul că el este conștient de teribila tragedie a anilor care au trecut. Nu există câștgători sau perdanți, nici mântuitori sau monștri. Sunt politicieni. Este dificil de estimate dacă este o expresie a oboselii vechii lumi, o expresie a necredinței sau poate a credinței că în orice situație particulară politica este similară cu cea a situației generale. Și este fascinație aici? Se pare că nu, cu toate că este o chestiune de interpretare. Este, din acest punct de vedere, un ciclu unic, dar și o surprinzătoare evoluție creatoare.
În mod interesant, la Biegas nu este nimic mai frecvent în istoria sec. XX care îi asociază pe creatori cu politica: fascinația puterii, aluziile ideologice sau pur și simplu o servire oportunistă a conducătorilor în funcție. Atât fațeta politică, cât și cea artistică a lui Biegas sunt departe de ceea ce, cel mai frecvent, asociem cu această direcție: arta regimurilor totalitare (stalinism, fascism). Expoziția poate fi un mare punct de început pentru întrebări despre datoria artistului de a ocoli lumea și puterea, dar și despre primejdiile, capcanele și limitările acestui tip de de "idilă" cu politica. În același timp, el dezvăluie fragmente virtual necunoscute, încă fascinante din realizările acestui artist încă puțin cunoscut sau deloc apreciat.
În afara seriei de tablouri, mai multe sculpturi ale artistului vor fi prezentate în expoziție. Va fi un fel de contrapunct expozițional pentru tablourile prezentate. Ca sculptor, Biegas și-a început cariera și ca sculptor și-a atins primele mari succese. Și încă din 1925 a abandonat complet această formă de expresie artistică, dedicându-se complet picturii.
PRECIZARE: Toate lucrările prezentate în expoziție provin de la Muzeul Biegas din Varșovia. Expoziția a fost prezentată până acum la Muzeul Național din Gdańsk, la Muzeul Național din Kielce și, într-o versiune mai restrânsă, la Muzeul Silezian, iar la sfârșitul lui 2019 va vizita și Muzeul Contemporan din Wrocław. În 2020, alte ediții sunt planificate în Elveția și Germania.
Curatorul expoziției este Piotr Sarzyński, un publicist și promotor de artă la cea mai mare revistă poloneză de opinie, "Polityka".

*Text engleză: Piotr Sarzińsky; traducere română Alexandru Sonoc, materiale informative puse la dispoziție de A. Sonoc

Artist: Bolesław Biegas
Locul de desfășurare: Casa Albastră, Sala Multimedia
Perioada: 23.03 – 2.06.2019
Vernisaj: Sâmbătă, 23 martie, orele 13:00
Curator: Piotr Sarzińsky
Coordonator MNB: Dr. Alexandru Sonoc
Parteneri: Muzeul Național din Gdańsk, Muzeul Bolesław Biegas din Varșovia, Institutul Adam Mickiewicz din Varșovia

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org