FAIN AȘA: Biserica fortificată Alma Vii, deschisă de Noaptea Muzeelor

Veste minunată: Biserica fortificată din Alma Vii va fi deschisă cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor. Fortificația bisericii evanghelice medievale a fost recent restaurată de către Fundația Mihai Eminescu Trust, iar în prezent spațiul găzduiește o expoziție interactivă care explică stilul de viață al oamenilor care au locuit în aceste locuri.

 

Așadar, pasionații de istorie, artă și experiențe inedite sunt așteptați!

Alma Vii:
Satul Alma Vii este atestat din 1298 și a trecut prin multe schimbări, dar din fericire unele lucruri au rămas pe loc. Cele câteva familii de coloniști sași care au întemeiat satul au sadit aici ordinea, arhitectura și regulile tipic săsești. Aceste obiceiuri au rezistat bine în timp, iar rezultatele pot fi observate și astăzi, chiar dacă cei mai mulți dintre sași au plecat din aceste locuri. În prezent, în cele 200 de case din Alma Vii trăiesc aproape 400 de persoane care au ocupații esențiale pentru trai. Locuitorii au grijă de culturi, livezi și animale, cresc albine, lucrează la atelierul de fierarie, tamplăresc, cos, brodează din pasiune și gătesc delicios, după rețete păstrate din străbuni. Localnicii reprezintă astazi un mix de culturi, dar și un real model de armonie. Alma Vii este unul dinte puţinele sate cu o populaţie activă şi un patrimoniu construit bine conservat.
Demn de precizat, restaurarea incintei bisericii fortificate din Alma Vii a fost realizată printr-un proiect al Fundației Mihai Eminescu Trust început în primăvara anului 2015 și încheiat în toamna anului următor. Pe lângă realizarea lucrărilor de restaurare, proiectul a inclus și o importantă componentă socială, având drept scop revitalizarea comunității locale prin valorificarea patrimoniului cultural existent. În acest sens, au fost întreprinse acțiuni pentru revigorarea meseriilor tradiționale în zonă, iar locuitorii satului au fost susținuți pentru înființarea unei asociații agricole și meșteșugărești; dezvoltarea turismului cultural sustenabil pe termen lung a fost una dintre priorități. În acest scop au fost realizate și 10 scurt metraje de promovare a destinației culturale Alma Vii care pot fi văzute în acest moment pe canalul de Youtube al MET - https://www.youtube.com/playlist?list=PL1sw8Ak1ljPJ0TLYW41xNo2ZxjCOfK0O5.

Mihai Eminescu Trust - www.mihaieminescutrust.ro

 

sursa foto:Transylvania Live

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org