TÂRGUL OLARILOR: Meșteri din România, Ungaria și Republica Moldova au ”horit” de dragul lutului, în Piața Mare!

 

Cea de-a 53-a ediție a Târgului Olarilor, organizat anual la Sibiu, a reunit peste 100 de olari și familii de olari din diferite colțuri ale țării, precum și din Ungaria și Republica Moldova.

Cu mic cu mare, mii de localnici şi turişti au luat cu asalt Târgul, bucurându-se de minunățiile din lut- dorul mâinilor cu har!

Piaţa Mare a redevenit punct central al negoțului din Sibiu, sâmbătă, 31 august 2019, și duminică, 1 septembrie 2019: meșteri vârstnici, din centre renumite de olărit, dar şi tineri care inovează în arta ceramicii şi-au dat întâlnire la Târgul Olarilor. Au adus cu ei obiecte decorative şi obiecte utilitare, de la oale pentru sarmale şi căni pentru ţuică, la clopoţei, ulcioare de nuntă, vaze şi cahle; au explicat tehnicile după care au lucrat, s-au tocmit cu mușteriii şi au vândut marfa, bucuroși că roadele muncii găsesc loc în casele și inimile iubitorilor de frumos și de tradiții!

Păstrând caracterul interactiv, manifestarea a inclus activităţi pentru toate gusturile şi toate vârstele: cei mici şi cei mari, deopotrivă, au urmărit demonstraţiile la roata olarului ale meșterului Ion Rătezeanu din Găleșoaia, iar copiii au cunoscut bucuria de a face vase pe roata olarului şi de a le decora, în cadrul atelierelor special deschise pentru ei.

Târgul Olarilor nu este o competiţie în sine, dar juriul de specialitate acordă diplome meșterilor care se afirmă în plan naţional şi în perimetrul târgului, și care s eîncăpățânează atît de frumos, ancestral, chiar, în a păstra legendarul meșteșug. În acest an, juriul, format din prof. dr. Ilie Moise, dr. Mirela Crețu şi drd. Karla Roşca, a apreciat deopotrivă activitatea olarilor care, de zeci de ani, contribuie la dezvoltarea manifestării, cât și pe cea a creatorilor care au inovat prin design și creativitate.

Mai mult decât un târg. O SĂRBĂTOARE CARE CINSTEȘTE O TRADIȚIE MILENARĂ, sârgul și harul unor adevărați artiști!

Ediția 2019 a „Târgului Olarilor” a fost organizată de Consiliul Județean Sibiu, Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu, în parteneriat cu Complexul Naţional Muzeal ASTRA.

Evenimentele sunt finanţate de Consiliul Judeţean Sibiu.

Acţiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu”

foto: Centrul Creației Junii Sibiului, Simona Popescu, Loredana Crisstea

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org