TELEGRAFUL ROMÂN, ZI ANIVERSARĂ

La 3 ianuarie 1853 apare la Sibiu prima ediţie a săptămânalului la ziarul "Telegraful român". Publicaţia  a fost condusă, în primii ani, de Florian Aaron şi apoi de dr. Pavel Vasici. În 1919, publicaţia avea să devină organul de presă al Mitropoliei ortodoxe de Alba Iulia şi Sibiu.

 

Florian Aaron (n.1805 - d.1887) cunoscut istoric român, s-a născut în satul Rod, județul Sibiu, şi s-a numărat printre înflăcăraţii propagatori în Muntenia al ideilor Școlii Ardelene. A fost profesor la Școala Centrală din Craiova, a predat limba latină la Colegiul "Sfîntul Sava", unde l-a avut ca elev pe Nicolae Bălcescu. A fost profesor și la Universitatea din București. A participat la revoluția din 1848.

Florian Aaron a fost printre primii intelectuali care au subliniat răspicat necesitatea de a cunoaște istoria națională. De asemenea, Aaron a întemeiat, împreună cu Georg Hill, primul cotidian românesc, "România" (1837).

 

„Telegraful Român” este cea mai longevivă publicaţie din România

Aşa cum consemnează ediţia online a Enciclopediei României, „perioada de glorie” a Telegrafului a coincis cu perioada în care la conducerea ziarului s-a aflat preotul, omul politic şi ziaristul transilvănean Nicolae Cristea (1834 - 1902). Inaugurat ca ziar bisericesc, ziarul a cunoscut o criză financiară puternică în 1865. Ca atare, mitropolitul Andrei Şaguna l-a înlocuit pe Zaharia Boiu de la conducere şi l-a adus pe tânărul Nicolae Cristea, reîntors de la studii din Germania. După venirea acestuia, s-a produs un puternic reviriment al publicaţiei. Cristea orientează ziarul spre problematicile de interes pentru români în general, de la cele politice, economice şi până la cele cultural-literare. În acest mod, Telegraful Român atrage un număr mare de cititori.

 

Timp de 18 ani de la venirea lui Cristea, în jurul Telegrafului înfloreşte o intensă activitate culturală şi de efectivă luptă pentru emanciparea românilor din Transilvania. Paralel, Cristea publică pentru o perioadă, suplimentul literar Foişoara Telegrafului Român (până în 1878). Prin intermediul ei, ziarul se deschide către problematicile culturale şi literare ale românilor. Se promovează limba populară, se încurajează unificarea ortografiei fonetice şi se propune publicarea unui dicţionar etimologic. Sunt publicate opere ale clasicilor literaturii române, traduceri din literatura universală. În paginile Telegrafului publică unii dintre cei mai iluştri transilvăneni: Andrei Mureşanu, Iosif Vulcan, Ioan Slavici, Ilarie Chendi, Ştefan Octavian Iosif, Octavian Goga, etc. Tot în paginile Telegrafului debutează Alexandru Macedonski, sunt publicate în premieră lucrări precum „Gura satului” de Slavici sau „Pseudokinegetikos” de Alexandru Odobescu.

 

Din încredinţarea si cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Laurenţiu, a fost lansată la 12 februarie 2013 şi varianta on-line a publicaţiei şagunieine, Telegraful Român.

LA MULŢI ANI!

 

 

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org