VESTE FAINĂ! Filmul Sibiu 825 va fi difuzat de Televiziunea Română

SIBIUL, față în față cu... telespectatorii din toată țara! Filmul Sibiu 825, în regia lui Dumitru Budrala, va fi difuzat de TVR 1, sâmbătă, 20 ianuarie, la ora 16.00. Urmărit cu mare interes de publicul cinefil al AFF 2017, documentarul, care aduce un elogiu venerabilei vârste a orașului-cetate, este, în fapt, o cronică emoționantă a Sibiului, care înaintează prin timp, radiografiind momentele înfloritoare, dar și pe cele de mare cumpănă pe care le-a traversat orașul de pe Cibin, de la începuturi până în prezent, de-a lungul celor 9 secole de evoluție.

 

Momentele inedite din istoria orașului din inima Transilvaniei sunt inspirat portretizate în numai... 26 de minute intense: asediile care au pus la încercare însăși existența orașului, epidemia de ciumă, decapitarea lui Johann Sachs von Harteneck în Piața Mare, fost primar al Sibiului , comite al sasilor și jude regal, dar și efectele iluminismului si ale reformelor Josefine din perioada habsburgică. Muzica originală a filmului este compusă de organista Bisericii Evanghelice din Sibiu, Brita Falch Leutert, și are la bază tema unui cântec din secolul XIII, descoperit într-o partitură dintr-o carte veche bisericească.

Totul este aureolat de cadrele aeriene ale munților care împrejmuiesc orașul, ale satelor pitorești din marginime, ale bisericilor fortificate, unde se retragea tot satul în caz de atac, imagini cu străduțele cochete din orașul de sus, cu acoperișurile cu guri de aerisire ca niște ochi ancestrali care veghează, se combină perfect cu fragmente de muzică clasică și cu povestea narată a orașului și construiesc o experiență cinematografică remarcabilă, o metamorfoză audio-vizuală a Sibiului.

„Am încercat să cuprind în acest film felii din istoria Sibiului, un oraș care a ținut mereu pasul cu istoria sau, uneori, a luat-o înaintea ei. Am încercat să redau o experiență urbană transilvăneană, povestea unică, cu etape înfloritoare sau nefaste, în care spiritul european al orașului a dăinuit peste 9 secole și a inspirat ceea ce vedem azi, un important centru cultural și turistic”, a declară Dumitru Budrala, regizorul filmului.

Un trailer al filmului poate fi vizualizat aici: https://www.youtube.com/watch?v=PfhAA3ELqIo&t=3s

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org