SADU: O GRĂDINĂ ÎN MIEZ DE MĂRGINIME...

N-ar fi exculus ca numele de Sad-Sadu să fie de origine slavă. Mai exact, s-ar traduce ca grădină, și putem admite realitatea istorică pentru începuturile acestor locuitori, sădeni, convieţuirea cu slavii- un popor mult mai liniștit cu harnici gospodari, potriviţi la fire cu ei și chiar de aceeași religie.

Potrivit unui studiu extrem de interesant publicat pe pagina oficială a comunei, sadu.ro , nu întâmplător frumoasa comună din Mărginime poartă acest nume! Aceste locuri sunt de un pitoresc unic, ca o grădină sădită de mâna Domnului, cu ape limpezi cristaline, cu codri mari și de nepătruns, bogaţi în brazi, fagi , dar și stejari precum și de alte esenţe, cu goluri de fâneţe pe văi și pe dealuri, cu pajiști de pășunat cu iarbă grasă și frumoasă ca mătasea de pe golurile munţilor, ce îi dau prin acest aspect mirific, numai bun de... pictat.

Râul care străbate comuna Sadu, chiar prin mijlocul ei, și-a luat acest nume și i se zice „Râul Sadului”, iar valea pe care o străbate se numește „Valea Sadului”.

S-ar părea că ceastă comuna și-ar fi avut începuturile așezării pe alte locuri de pe teritoriul ei și nu pe cel de la deschizătura „Văii Sadului” unde este așezată astăzi, ci să fi avut așezarea fie mai jos, pe șesul de pe cursul râului, pe un pământ mai roditor, fie pe „Râpă”, sau pe locul zis „La Bordeie” din islazul „Curățelelor”. Sunt, spun oamenii locului, afirmații ipotetice, simple presupuneri și chiar tradițiile orale în legătură cu această problemă, care încă mai circulă printre locuitorii ei, nu pot fi luate în considerare din lipsă de dovezi și săpături arheologice în acest scop nu s-aufăcut.

Chiar dacă am admite că aceste așezări ar fi fost, pe baza unor presupuneri, mai mult sau mai puțin întemeiate, ele au fost părăsite și locuitorii comunei Sadu și-au așezat în mod definitiv sălașele la gura „Văii Sadului” pentru că în vremurile de restriște, mai ales întimpul năvălirilor popoarelor migratoare, aveau în apropiere „codrul frate cu românul” care le era sfânt și drag adăpost.

Cert este că Sadu a existat încă înainte de cucerirea Transilvaniei de către regii unguri, pentru că fizionomia locuitorilor ei – oameni isteți, curajoși și harnici, portul lor, îndeletnicirile de muncă și de viață ni-i înfățișează ca vrednici și demni, cu trăsături care duc direct către strămoșii noștri, dacii, care au viețuit pe aceste meleaguri.

În relațiile ei de obște, comuna avea drept conducător un cneaz și aceste relații au dăinuit, încă multă vreme și sub stăpânirea maghiară. Din relatările istoriei, sprijinite de documentele scrise și întărite de descoperiri arheologice s-a stabilit faptul că atunci când ungurii au invadat Ardealul spre sfârșitul mileniului întâi, ei nu au găsit pământ pustiu, „o țară a nimănui”, ci au găsit un teritoriu organizat, locuit de români (vlahi sau blaci), în care s-au aciuiat și slavi.

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

loading...

 

ziare ziare.org