SATUL CĂLUGĂRULUI/ MARIENBERG... BRATEIU

 

Brateiu, mai demult Bratei (în dialectul săsesc Pretoa, Pretai, Preta, Pretâ, în germană Pretai, Bretai, Breitau, Pretau , în maghiară Baráthely, Paratéj ) este un sat în partea de nord a județului Sibiu, în Podișul Târnavelor. Este reședința comunei Brateiu. Localitatea se află pe valea Râului Târnava Mare, la 5 km de Mediaș, pe șoseaua Mediaș-Sighișoara.

Știați, însă, că localitatea Brăteiu a fost prima oară amintită într-un document din 1283? Potrivit informațiilor de pe site-ul primăriei (www.comunabrateiu.ro), documentul cu pricina reglementa relațiile dintre Petru, episcop al Capitlului de Alba Iulia, și preoții Capitlului de Mediaș. Numele german Pretai și cel românesc Bratei își au etimologia în cuvântul latinesc protodiaconus, care a dat și numele maghiar al localității, Baráthely (Satul călugărului).

Demn de știut, așezarea a fost fondată de coloniștii sași, fiind atestată din 1283 drept Mons Mariae (Marienberg), biserica fiind închinată Sf.Maria. Făcea parte din Terra Medies. Pentru sași, odată cu secolul XX, a început o perioadă de decădere.

În 1903 a existat, ca și din alte localități sibiene, o puternică emigrare în America, apoi cele două războie mondiale, perioada comunistă și ultimul val de emigrări de după 1990, rămând actualmente puțini dintre ei în Bratei.

*În 2002 mai locuiau doar 32 de evanghelici germani.

 

 

Foto: comunabrateiu.ro

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

loading...

 

ziare ziare.org