TROIȚĂ ÎN SEMNUL BOBOTEZEI ȘI AL SFÂNTULUI IOAN, LA UN IZVOR DIN SATUL ROD

 

În Parohia Rod, Protopopiatul Săliște, județul Sibiu, a fost ridicată și sfințită recent o nouă troiță, închinată Sfântului Ioan Botezătorul. Așa cum recunosc oficilaitățile locale, troița încununează efoturile comunității de a marca principalele locuri din sat cu astfel de monumente, mărturii ale credinței străbune în Mărginimea Sibiului.

 

Troița a fost construită, nu întâmplător, în locul zis „La Obârșie”, unde, cum e îndătinat, an de an credincioșii din Rod se adună la Bobotează pentru a participa la slujba de sfințire a apei și pentru a primi mai apoi aghiazma mare. Astfel, acest loc cu o semnificație spirituală aparte în viața micul sat păstrător de tradiții a primit acum acest semn al sfințeniei și al ocrotirii Sfântului Ioan Botezătorul. Cei care trec acum prin acest loc unde se află un izvor cu apă limpede, vor avea posibilitatea să se închine la această troiță, întru ocrotire și ajutor de la Dumnezeu.

„Această troiță nouă din satul nostru este una deosebită pentru că marchează un loc binecuvântat din localitate, unde ne adunăm la Bobotează pentru sfințirea apei. Din păcate aici nu exista nici o icoană, o cruce sau o troiță. Troița adăpostește o frumoasă icoană a Sfântului Ioan Botezătorul și a fost ridicată prin cheltuiala familiei Lucian și Anca Popa, ajutați de părinții acestora. Le mulțumim din suflet pentru această jertfă și nădăjduim că Bunul Dumnezeu le va răsplăti însutit, iar Sfântul Ioan Botezătorul cu siguranță le va ocroti familia în fiecare moment al vieții”, mărturisește cu mulțumire parohul de la Rod, Virgil Manase.

 

Tradiția ridicării de troițe la Rod

Pe lângă troița ridicată recent în locul „La Obârșie”, în satul din Mărginimea Sibiului există mai multe troițe ridicate în diferite locuri din localitate. Între acestea se remarcă două monumente ce datează din secolul al XIX-lea, și anume troița „de la Gunoaie” și troița „de la Diri-popa”. Acestea sunt de o valoare patrimonială inestimabilă- cum recunosc localnicii, și sunt ridicate în formă de capelă, tradiționale, zugrăvite și cu inscripții. De asemenea, studiile cercetătorilor au concluzionat că la Rod se întâlnesc toate tipurile de troițe specifice acestei părți a Transilvaniei.

Demn de precizat, documentele istorice demonstrează o grijă permanentă a preoților care au slujit de-a lungul timpului în Rod pentru a conserva și ridica împreună cu enoriașii troițe pe teritoriul localității, pentru care au un deosebit respect.

Ridicarea troiței de „La Obârșie” de tânăra familie Lucian și Anca Popa (sursa: mitropolia-ardealului.ro) demonstrează că această veche tradiție de la Rod s-a păstrat până în zilele noastre ca un important element de cultură și spirit și glăsuiește despre frumosul din sufletele sătenilor de aici.

Sursa foto: mitropolia-ardealului.ro

 

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org