Înroșitul ouălor: Tradiții vii la Sadu

Prezența ouălor roșii în tradiția sfintelor Paști are o istorie ce se pierde în negura vremurilor și se practică primăvara, la sosire praznicului Învierii, ca simbol a renașterii și al credinței.

 

Ouăle de Paști, potrivit datului străbun, erau adunate din cuibar în miercurea din a patra săptămâna a Postului Mare, numită și "miercurea Păresimilor".

Vopsirea ouălor se realizează în Joia Mare. Bătrânii spuneau că ouăle vopsite în această zi nu se strică tot anul și că țin în ele taina învierii și a binecuvântarii.

Există o anumită procedură privind înroșirea ouălor: se spală, se clătesc, se lasă să se usuce și apoi se scufundă în vopseaua pregătită.

Măiestria gospodinei se demonstrează prin încondeierea ouălor (în unele regiuni ale țării) sau prin împodobirea ouălor cu flori prin aplicarea unor frunze verzi pe ou și apoi îmbrăcarea lui într-un ciorap, urmată de scufundarea în vopsea.

După ce ouăle au fiert și s-au colorat, se scot din apă se dezbracă de ciorap și de frunză, și se ung cu ulei sau slănină pentru a străluci și a da lumină meseid e sărbătoare!

Fie ca sădenii să își amintească cu plăcere și bucurie de frumusețea acestei tradiții românești, să o țină vie și să o transmită generațiilor ce au să vină!
Apoi, cum să nu, când vezi atâta drag și oameni cu har care, musia în straie tradiționale, pregătesc totul cu luare-aminte, cu bucurie și RESPECT!…

 
 
foto: Comuna Sadu

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org