„Vrem să rămânem ceea ce suntem”: Premierul luxemburghez Xavier Bettel a fost oaspetele Consiliului Judeţean Sibiu, într-o incursiune plină de miez în tradițiile românești și săsești

Duminică, 18 iunie, Președinta Consiliului Județean Sibiu, doamna Daniela Cîmpean, a fost gazda prim-ministrului luxemburghez Xavier Bettel, care și-a dorit să cunoască împrejurimile Sibiului, după ce a participat la ceremoniile dedicate aniversării a 10 ani de la succesul Programului Capitală Culturală Europeană.

 

Așa cum vă informam în materialele noastre anterioare, delegația luxemburgheză a vizitat Muzeul ASTRA, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Sibiu. Aici oaspeţii au degustat specialități tradiționale la Târgul de Țară și au avut binecuvântata ocazie să cunoască meșteșugarii locali din Arpaș, însoțiți de primarul comunei, Constantin Văcariu. “Muzeul ASTRA reprezintă o punte între trecut şi viitor, un punct de întâlnire a civilizaţiilor europene, un loc în care Luxemburgul se regăseşte şi în care influenţe diverse se reunesc pentru a crea noi oportunităţi. (…) Mă bucur de viitoarele colaborări între Luxemburg şi România, dar mai ales de cele între Sibiu şi Luxemburg” a declarat prim-ministrul luxemburghez.

Vizita distinșilor oaspeți a continuat la Biserica Evanghelică din Cisnădie, unde aceștia au fost întâmpinați de membri ai comunității săsești cu care au vorbit în idiomul luxemburghez, bucurându-se să descopere asemănări lingvistice care indică rădăcinile istorice comune. Premierul a fost interesat să afle dacă tinerii mai învață limba săsească, iar momentul s-a încheiat cu intonarea unui cântec ce reprezintă un motto semnificativ pentru sași, care se regăsește ca inscripție și pe clădiri din Luxemburg: „Vrem să rămânem ceea ce suntem”.

Din delegaţia oficială au mai făcut parte Lilian Zamfiroiu Ambasadorul României în Marele Ducat de Luxemburg, Christian Biever, Ambasadorul Luxemburgului în România, Daniel Plier, noul consul onorific al Marelui Ducat de Luxemburg la Sibiu, precum şi alţi reprezentanţi ai instituţiilor de cultură din Luxemburg care au lucrat împreună cu echipa Programului Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007.

Tot în cinstea aniversării relaţiilor cu Marele Ducat de Luxemburg, Consiliul Judeţean Sibiu a organizat sâmbătă, 17 iunie, o seară românească la Hanul Tulgheş din Pădurea Dumbrava, moment care s-a bucurat și de prezenţa Domnului Klaus Werner Iohannis, Preşedintele României.

 

 

 

 

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

loading...

 

ziare ziare.org