Turnul-clopotniță al Bisericii Evanghelice din Șelimbăr va fi restaurat. Se pune învelitoare nouă pe acoperiș, iar ceasul va fi reparat de un maestru ceasornicar din Germania

Consiliul Local Șelimbăr a adoptat la sfârșitul lunii trecute o hotărâre de Consiliu Local prin care se alocă o finanțare de 22.700 de lei pentru reparația orologiului din turnul Bisericii Evanghelice și pentru o învelitoare nouă a acoperișului turnului.

 

Autoritățile locale spun că, deși actuala țiglă de pe turn a fost schimbată ultima oară în 2009, este nevoie de un nou înveliș pentru că precedentul a fost montat greșit. ”În anii 2008-2009 au fost executate lucrări de reparații la turn, astfel a fost înlocuită învelitoarea de țiglă nouă. Această țiglă are două găuri pentru prinderea ei pe lați. Dintr-o oarecare neglijență țiglele au fost legate numai cu o singură sârmă și astfel la presiunea vântului, țiglele sunt smulse din poziția lor, nu cad, dar nu mai asigură din poziția parțial schimbată etanșeitatea învelitorii. Se impune repoziționarea corectă a țiglelor pe întreaga suprafață a acoperișului turnului (…) În cadrul lucrărilor prevăzute a se executa la turnul-clopotniță se are în vedere și repararea, întreținerea și restaurarea ceasului. Lucrările constau în demontarea componentelor ceasului, curățirea suprafețelor cu menținerea vopselei originale, verificarea pieselor ceasului și remontarea în stare de funcționare, asigurarea condițiilor de funcționare pe timp de iarnă și întocmirea unei documentații a lucrărilor executate”, se arată în recomandarea arhitectului Hermann Fabini, referitoare la reparațiile ce se vor executa la turnul bisericii.

Astfel, Direcția pentru Cultură a aprobat lucrările de renovare și chiar și-a exprimat satisfacția pentru punerea în practică a acestei lucrări. ”Soluționarea cererii dumneavoastră este posibilă, chiar ne bucură reparația mecanismului orologiului din turnul bisericii și a învelitorii de țiglă”, se arată într-o adresă transmisă Parohiei Evanghelice C.A. Sibiu, semnată de directorul Valentin Delcă.

Demn de precizat, orologiul va fi reparat de către Allyn Eidsness, maestru ceasornicar, restaurator de orologii și ansamble tehnice istorice din Mannheim, Germania. Acesta a solicitat pentru repararea ceasului și transportul acestuia în Șelimbăr 2.000 de euro.

Turnul-clopotniță al Bisericii Fortificate din Șelimbăr a fost ridicat în anul 1804, în locul celui medieval. Aici a fost instalat și un orologiu de tip J. :. Fuchs & Sohn, aflat și acum în vârful turnului.

 

 

Sursa foto: wikipedia

 

 

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

loading...

Adaugă comentariu

Postati comentarii la subiect. Evitati cuvintele neconforme/vulgare, mesajele violente/rasiste/xenofobe, acuzatiile neargumentate si atacurile obsesive la persoana.


Codul de securitate
Actualizează

 

ziare ziare.org