„Nu trăim într-o țară perfectă. Dar dacă rămânem cu toții aici și punem osul la treabă, putem să facem o țară aproape perfectă”

Așa cum vă informam anterior, miercuri seară, la Ploiești, s-a discutat, în prezența Președintelui României, Klaus Iohannis, într-o amplă dezbatere, despre orașele SMART, despre prezentul și... viitorul orașelor mai mari sau... mai mici.

Discuțiile, au fost cu atât mai interesante cu cât au fost animate de întrebări, propuneri, declarații din partea mai multor actori implicați, precum administrație locală, factori de decizie, reprezentanți ai sistemului medical, ai mediului academic, și chiar ai elevilor de liceu.

A atras atenția un elev olimpic național de la Liceul Al Ioan Cuza din Ploiești, care i-a solicitat președintelui un sfat: ce să facă să rămână sau... să plece din țară, pentru că el, ca elev nu-și poate da singur răspuns.

Klaus Iohannis, la bază... dascăl, a răspuns scurt și cuprinzător, nu înainte de a spune răspicat că trebuie să avem încredere: „Sigur, nu trăim într-o țară perfectă. De altfel, nici nu știu dacă există așa ceva. Să știți că sunt țări care au, la acest moment, în jur de 40% șomaj în rândul tinerilor, în plus, fiecare țară are problemele sale. Bun. Nu trăim într-o țară perfectă, dar dacă rămânem cu toții aici și punem osul la treabă și avem voință, putem, cu siguranță, să avem mâine o țară mult mai bună, aproape perfectă. Avem potențial. Înainte de a intra în administrația publică, în politică, am fost dascăl și aveam foarte des discuții despre viitor, despre viață și oportunități cu elevii mei și niciodată nu i-am îndemnat să-și facă studiile dincolo, sau să plece din țară. De ce să nu putem și aici să fim fericiți, să facem ceva mai bun?!”

Președintele a explicat că, la acest moment, la nivel național, șomajul în rândul tinerilor este de aproximativ 25%, posibil ca, în realitate, cifra să fie ceva mai mare. Și pentru ca lucrurile trebuie să se îndrepte, trebuie făcut mult mai mult în domeniul învățământului, tocmai pentru că avem tineri extraordinari, muncitori, conștiincioși, talentați, dar și în ceea ce privește creșterea numărului de locuri de muncă, și a armonizării pregătirii cu cererea pieței forței de muncă. „E chestiune de înțelegere, de abilitate, de viziune, trebuie create șanse pentru tineri. Sigur, mult mai ușor găsești să te angajezi dacă ai, să zicem, 10, 15 ani experiență, decât dacă acum ieși de pe băncile unui liceu sau al unei facultăți. Aici, în zona asta trebuie făcut ceva și sigur, trebuie atrași investitori, trebuie create oprtunități. Repet, cred că tinerii nu trebuie să se mai gândească să plece. Dar este nevoie să ne implicăm cu toții“.

 

 

 

Foto: Pavel Diaconu, Maria Ranf,  Roman Violeta Karmen, Maria Grancea, CNM ASTRA

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org