TRADIȚII DE SĂRBĂTORI.... AVRIGENII LE ȚIN VII!!!

Șuieră și nu striga
Să răsune ulița,
Să m-audă mândruța,
Să deschidă portița,
Să-mi dea mie gurița.
Gurița și buzele,
Ochii și sprâncenele.
De n-ar fi ochi și sprâncene.
N-ar mai fi păcate grele,
Dar ochi și sprâncene sunt,
Ăștia mă bagă-n pământ.
În pământ, maică-n pământ,
Unde n-am fost de când sunt.


Cetele se sting una câte una, de la 10-11 câte erau cândva în Avrig au mai rămas 3-4. Există încă vreo câțiva curajoși care nu lasă obiceiul să moară... și nu-i ușor, dar nici ei nu se dau bătuți. 
Tradiția are rădăcinile în sat și satul încă e viu, chiar dacă orașul încearcă să-l sufoce, mai sunt încă câțiva cărora le stă bine și-și doresc să poarte un colț din civilizația țărănească. Petre Țuțea spunea cândva :" Când va dispărea ultimul țăran din lume - la toate popoarele, vreau sa spun - va dispărea și ultimul om din specia om.".

La noi n-au dispărut țăranii toți, mai sunt încă oameni. 
Și ei, mai mici sau mai mari, au mai scris o dată povestea frumoasă a Crăciunului într-un sat în care mai sunt cete, de fapt în două: Avrig și Săcădate, cete de români (Avrig) și români și unguri (Săcădate). Toți s-au întâlnit astăzi la Avrig.
Îi prețuim și pe ei și pe părinții lor care i-au sprijinit să fie acolo unde era întotdeauna important tineretul de sărbătorile iernii: la ceată. 
Îi prețuim pentru curajul de a aborda sărbătoarea în stil tradițional și a alege modalitatea grea, incomodă și cu responsabilități precise, de a petrece sărbătoarea Crăciunului, în locul petrecerilor prin diverse locații, pentru înțelegerea de a alege autenticul, chiar și mai stângaci, în locul show-lui comercial.
Mai sperăm încă în resuscitarea unui obicei frumos, în reevaluarea cetelor și a petrecerii Crăciunului în acest mod de către un mai mare număr de tineri. 
Mult succes tuturor tinerilor "combatanți" în frontul păstrării tradițiilor adevărate, al păstrării autenticității, mult succes familiilor care-i încurajează și îi sprijină și Sărbători minunate în continuare. Mâine, cu "Meteleaua", "Șezătorile fetelor" și focurile rituale se încheie Crăciunul tradițional,
mărturisește doamna Maria Grancea neostenita păstrătoare de tradiții, sufletul reînvierii Șezătorii din Avrig directorul Bibliotecii Orășenești.

Și da... poftiți la Avrig să vă bucurați că aici, în orașul de la poalele Făgărașilor, tradiția e vie și nu ostenește...

 

 

foto: Grancea Maria 

 

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org