OAMENII FRUMOȘI DE LA NOI CUCERESC LUMEA! DOVADA? Un JAPONEZ cucerit de Șezătoarea de Poveste din AVRIG. Ca și oaspeții de prin părțile Făgărașului...

 

A fost bine-n sărbători, 
Dar bine-i și-n șezători.
Că de lucru vreme este
Și vreme-i și de poveste.
Că de lucru avem loc,
Da' e loc și pentru joc.
Bucuroși am fost și azi
C-am avut iar oaspeți dragi...


S-au întâlnit cu drag în prima șezătoare din 2018 și au fost bucuroși de oaspeți din Făgăraș și de la Mândra. Familia Frățilă și Ana cu iia călătoare (Ana Borca, o mare iubitoare și păstrătoare de Tradiții) au poposit joi seară la Șezătoarea de Poveste din AVRIG (despre care am scris adesea, considerând-o, pe drept cuvânt o bucată de rai de-ici, de-al nostru, ce ține punți între prezent și... datul străbun) cu bunătăți din zona din care au venit și cu căldura sufletească de-acasă. O surpriză în plus, un prieten... din îndepărtata Japonie a căutat... și... a găsit autenticul (și... s-a bucurat!). Pornit în cercetare etnologică prin sudul Ardealului, a poposit și în șezătoarea din frumosul Avrig de la poalele Făgărașilor. Și și-a umplut inima și aparatul de flmat c tradiții, vorbe de duh , joc și lucru fain! Venit să înregistreze câteva cântări vechi (din riturile de trecere), a găsit aici și... strigături și joc în stilul așezat al satului de altădată și colind și câte alte rădăcini ale autenticului. A spus că nu pe scenă și nici în spectacol se caută valoarea, ci între oamenii care au moștenit-o și au păstrat-o în stare pură. Jocul ca la ceată, strigăturile de nuntă, pasul bătrânesc de purtată au fost demonstrate o dată și încă o dată și încă o dată... "Mândru este" a spus oaspetele nostru. 
Și pentru că suntem în șezătorile din "dulcele de iarnă" n-a lipsit voia bună și o atmosferă strălucind de energie pozitivă. Prietenul japonez a fost mulțumit de "recolta" de autentic, iar oaspeții făgărășeni, încântați și luminați de ce-au găsit aici, în Avrigul frumos, au promis că revin în șezătoare iar harnicele ce țin vie tradiția au uitat de timp și că e târziu într-o seară atât de plină și de frumoasă, ca o... poveste. 

 

foto: Maria Grancea

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org