În amintirea unui minunat gest de patriotism al localnicilor din Tilișca: Evenimente organizate în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

România, acasă, în MĂRGINIME: Între 15-17 mai 1848 a avut loc Marea Adunare Națională de la Blaj, de pe Câmpia Libertății, prin care s-a fixat programul Revoluției din Transilvania.

 

Poate nu știați, dar asta e de pus la inimă: în amintirea acestor zile, în Tilișca, între 1914-1918, sătenii arborau drapele ale României pe dealurile care înconjoară comuna, precum și panglici tricolore de crucile din troițele satului, sfidând autoritățile austro-ungare. Muzeul ASTRA va retrăi aceste evenimente, prin arborarea de drapele și legarea de panglici tricolore la monumentele din Mărginime, care-și au sălaș în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. De asemenea, va avea loc o slujbă de pomenire a eroilor din Primul Război Mondial și sfințirea replicii troiței din Sibiel, din Muzeul în aer liber. Vor participa preoți, reprezentanți ai comunităților și elevi din Tilișca, Săliște și Sibiel. Drapelele și panglicile au fost cusute și vopsite manual, din pânză de bumbac.

Vizitatorii Muzeului ASTRA sunt invitați să participe la eveniment, inclusiv la arborarea drapelelor și la legarea panglicilor.

*Program:

9.30-10.00: slujbă de pomenire a eroilor din Primul Război Mondial, la biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Bezded, județul Sălaj;

10.00-10.30: deplasare la troița din Sibiel; sfințire; legarea tricolorului la troițele din Cacova, Sibiel, Rășinari și arborarea drapelelor la gospodăriile din Tilișca, Săliște, Poiana Sibiului și Rășinari.

Foto: Muzeul Astra

 

Dacă îți place să știi ce se întâmplă în Sibiu și în județul Sibiu, dă-ne un LIKE pe pagina SIBIUNEWS de pe FACEBOOK!

alis reclama 420x300

Anunt Facebook

ziare ziare.org